Совети

КЕФИР

КЕФИР

Сличен како јогурт, но е повеќе од тоа. Кефирот е напивка со киселкав и специфичен вкус и со кремаста млечна структура. Се добива со збогатување на млекото со таканаречени кефирни култури кои, во суштина, претставуваат симбиоза на корисни бактерии и габи.  Потекло Оваа магична напивка потекнува од кавкаскиот регион и има историја долга повеќе од 2000 години. Жителите на Кавказ,…

Повеќе

КРАСТАВИЦА – Свежо и здраво

КРАСТАВИЦА – Свежо и здраво

  Освежително, хранливо и нискокалорично едногодишно растение без кое речиси и да не може да се замисли нашата традиционална кујна. Зеленчук кој се одгледува повеќе од 1000 години, и е на самиот врв по бројните позитивни својства, како врз здравјето, така и во светот на убавината.  Постојат повеќе видови краставици кои се разликуваат според големината, формата и бојата, а се…

Повеќе

ГРЧЕВИ КАЈ НОВОРОДЕНЧИЊА – Нормална појава или причина за загриженост

ГРЧЕВИ КАЈ НОВОРОДЕНЧИЊА  – Нормална појава или причина за загриженост

Инфантилни колики или грчеви кај новороденчињата,наречени уште како трименонски колики,се дефинираат како напади на силен плач и немир придружен со силноцрвенило или со перорално бледило на лицето, исо карактеристични движења на ноџињатакон  стомакот (грчење). Кога се појавуваат? Коликите најчесто се појавуваат пред втората недела од животот, а  престануваат или нивниот интензитет се намалувасо полни 3 месеци. Во првите 3-4 месециод животот…

Повеќе

ВРЕМЕ Е ЗА „ГЕНЕРАЛКА“ – ГОЛЕМО ПРОЛЕТНО ЧИСТЕЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ

ВРЕМЕ Е ЗА „ГЕНЕРАЛКА“  – ГОЛЕМО ПРОЛЕТНО ЧИСТЕЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ

Вообичаено, по долгата зима, на организмот му е потребно своевидно „рестартирање“ и започнување на нова свежа животна серија полна со енергија.Во природата, пролетта е време на будење, обновување и растење. Па, така, и за нашиот организам, оваа годишна доба е време за регенерација, обновување и за полнење на батериите. Чистењето на организмот може да ви помогне во враќањето на енергијата…

Повеќе

БОЗЕЛ

БОЗЕЛ

Латинското име му е Sambicus nigra, додека во традиционалната медицина бозелот се среќава под повеќе различни имиња. Расте насекаде, на влажни и на запуштени места, а расте и покрај патишта и во дворови. На планинските места расте како грмушка, а додека на ниските места како дрво, и достигнува височина и до 5 метри. Се вбројува меѓу најстарите лековити билки и…

Повеќе

ЗАШТИТА НА КОЖАТА ОД СОНЦЕ  – Сè што треба да знаете

ЗАШТИТА НА КОЖАТА ОД СОНЦЕ  – Сè што треба да знаете

Без оглед на возраста, секоја кожа има потреба од заштита од сонце. На пролет, при појава на првото појако сонце, најзасегнати сe две групи. Првата група се најмалите, бидејќи природните заштитни механизми во нивната кожа се сѐ уште неразвиени и потребно е да ги заштитиме со соодветна облека, со доволно течности и со производ за заштита од сонце адаптиран за…

Повеќе

Витамин Ц – Aлфа и омега во витаминската азбука

Витамин Ц – Aлфа и омега во витаминската азбука

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е еден од најценетите и најчесто употребувани витамини. Можеби првата асоцијација поврзана со овој витамин е неговото познато дејство при настинка и грип, но неговата важност и опсегот на употреба се далеку поголеми. Неговите дејства се многукратни и има многу важна улога во многу процеси и функции во организмот. Витаминот Ц е растворлив во вода и…

Повеќе

ПЕШАЧЕЊЕ

ПЕШАЧЕЊЕ

Пешачењето е вид физичка активност која се темели на движење во природата по обележани или по необележани патеки. Движењето само по себе е дел од нашиот генетски код и примарна човекова функција. Од друга страна, пешачењето претставува и основен и потполно природен и безбеден вид рекреација, која може да се практикува каде било, кога било и во кои било временски…

Повеќе

ТИКВИЧКИ

ТИКВИЧКИ

Тиквичките припаѓаат на видот Cucurbitaceae, а во ботаничка смисла тие се сметаат за овошје. Се карактеризираат со долгнавеста форма и зелена кора, поради што многу личат на краставици. Плодот е богат со хранливи материи, така што тие треба почесто да бидат вклучени во нашето мени. Повеќето хранливи материи, како што се витамините Б и Ц, се наоѓаат во кората, па…

Повеќе

БАМЈА

БАМЈА

Бамјата е мешунка богата со растителни влакна кои се потребни за одржување на правилна работа на дигестивниот систем. Во својот состав содржи повеќе витамини и минерали, особено витамини од групата Б, а пред сѐ витамин Б6. Таа е преполна и со антиоксиданти и благодарение на овие материи, како прилог во оброкот, бамјата може да ја намали апсорпцијата на шеќерите во…

Повеќе