MK  SQ  EN  

Дневни Архиви: 10.04.2018

Алергиски конјунктивитис

Алергиски конјунктивитис

Алергиски конјунктивитис претставува акутно или хронично интерклиничко воспаление на конјунктивата на окото кое се манифестира со солзење, црвенило, локален оток и чешање. Алергиски кератоконјунктивитис претставува алергиско воспаление на конјунктивата и корнеата. ПРИЧИНИ И ВИДОВИ Причината за појава на алергиски конјунктивитис е пречувствителност на одредени специфични алергени. Постојат неколку подтипови на алергиски конјунктивити. Сезонски алергиски конјунктивитис. 80% од случаите на алергиски…

Повеќе