MK  SQ  EN  

Совети

Скијање за деца

Скијање за деца

За децата е добро уште на почетокот, првите впечатоци и искустваод скијањето да бидат пријатни без стрес и да бидат најавени неколку денови порано, сѐ да биде доживеано како возбудлива забава и уживање на снег. Ниту модерниот начин на живеење не успеа да ја промени вистината дека една од најголемите радости за децата во зима е токму – снегот. Детските игри на снег сѐ уште…

Повеќе

Бреслинка

Бреслинка

Едното од двете растенија, кои припаѓаат на родот на сливите, со латинско име Prunus, жителите на Варош го нарекуваат бреслинка. Расте и до десетина и повеќе метри височина, често и со широко разгранета крошна. Цвета рано напролет и има мали топчести плодови, поголемиот дел е тврда материја – коска, со тенок месест слој, а по зреењето има кафеава боја, со сладок вкус.…

Повеќе

СВЕСНОСТА ЗА ЗАГАДУВАЊЕТО НАЈГОЛЕМА ПРЕВЕНЦИЈА!

СВЕСНОСТА ЗА ЗАГАДУВАЊЕТО НАЈГОЛЕМА ПРЕВЕНЦИЈА!

Во овој годишен период на големо аерозагадување, препорачливо е сопственото возило да се користи само кога е најнеопходно. Возилата се третите по ред причинители на аерозагадувањето, па во тој контекст сите треба да се потрудиме да покажеме свесност за проблемот и да го минимизираме користењето барем на нашето возило. Адаптабилноста на човековиот организам не може и не смее да биде оправдување за…

Повеќе

Алкохилизмот како хронично заболување – Соочување со зависноста за поефикасно справување со последиците

Алкохилизмот како хронично заболување – Соочување со зависноста за поефикасно справување со последиците

Во денешно време се прават големи напори за превенција на алкохолната зависност, преку препознавање на раните стадиуми на проблемите со пиење и охрабрување на луѓето да направат рана интервенција пред влошување на ситуацијата, а се спроведуваат и различни кампањи преку медиумите. Колку повеќе јавноста станува свесна за здравствените и социјалните последици од болеста, толку повеќе ќе се намали бројот на…

Повеќе

Медицински иновации – Гел што ја обновува глeѓта на забите

Медицински иновации – Гел што ја обновува глeѓта на забите

Кинеските научници се надеваат дека со новокреираниот гел ќе можат да ја пресоздадат глеѓта на забите без да користат пломби кои содржат тотално различни материјали, и ако сѐ оди добро, да започнат испитувања кај луѓе во наредните неколку години. Луѓето имаат два комплета заби во текот на животот, бебешките заби и постојаните „возрасни“ заби. Забите се најцврститекоски во организмот, но расипувањето…

Повеќе

МЕДИЦИНСКИ ЛЕКСИКОН

МЕДИЦИНСКИ ЛЕКСИКОН

Лекарите, а сѐ почесто и обичните луѓе кои имаат одредени здравствени проблеми, имаат навика одредена болест или состојба да ја нарекуваат со нејзиното латинско име. Сепак, речиси за секоја дијагноза постои и народно име, па честопати се јавуваат недоумици, или недоразбирања во комуникацијата кога некој го користи латинското, а друг народното име на некоја болест. Овој медицински лексикон е мал…

Повеќе

ЦВЕЌИЊАТА ВО ДОМОТ СОНЧЕВИНА ВО ЧЕТИРИ ЅИДА

ЦВЕЌИЊАТА ВО ДОМОТ СОНЧЕВИНА ВО ЧЕТИРИ ЅИДА

Секоја билка носи благодет и придобивки на одреден начин. Убавата природна атмосфера и расположение исполнето со елан што ни го даваат растенијата се целосни кога ние самите ги садиме и негуваме. Обидете се да го збогатите вашиот простор и живот со оваа смирувачка активност Цвеќето го менува амбиентот, му дава живост и топлина на домот а благотворно влијае и на…

Повеќе

Бременост – Исхрана и животен стил

Бременост – Исхрана и животен стил

Има премногу митови и лажни аларми кога станува збор за бременоста. Бремената жена треба да биде добро информирана за сопственото здравје, можностите што ги има телото во бременоста и храната што може да се консумира. Важно е да се биде активен во текот на вашата бременост за да останете фит, да се намали стресот и жената да се подготви за раѓање.…

Повеќе

Зимата како моден предизвик – Облеката заштитува и ја открива личноста

Зимата како моден предизвик – Облеката заштитува и ја открива личноста

Модните трендови на облеката за оваа зима ќе ја комбинираат удобноста и практичноста, но и ги движат нештата во насока на одреден стил, овозможувајќи да ја претставите сопствената личност во најдобра светлина. Од аспект на 21. век, кога начинот на облекување е директно или индиректно диктиран од модната индустрија, звучи дури и неверојатно дека на почетокот облеката била создавана за…

Повеќе

Природни лекови – Чувар-куќа лекува плускавци, доматот ја регенерира кожата

Природни лекови – Чувар-куќа лекува плускавци, доматот ја регенерира кожата

Стара е поговорката дека лекот може да биде „пет пари“, но треба да се знае што е лек. А за многу болки, или можеби непријатна здравствена состојба, лекот, или барем олеснувањето, честопати ни е на дофат на раката. Некои растенија кои ги користиме за исхрана или за декорација, „тајно“ имаат и некои лековити својства, па се користат и како природни…

Повеќе