ПАПАЈА
Папаја е плод на дрво кое расте во тропските региони на Централна и Јужна Америка. Плодот е голем, а кога е зрел, е жолтеникав или темно црвен. Со вкус наликува на ананас и праска. Интересен е податокот дека постои машко и женско дрво.

Папајата е богата со биолошки активни соединенија од кои главна компонента е папаин. Концентрација на активни супстанци варира, во завист од делот на растението. Екстракт од сушени лисја од папаја има антиканцероген ефект, и тоа против широк спектар на тумори, вклучујајќи ги рак на грлото на матката, градите, црниот дроб, белите дробови и панкреасот. Плодот може да се јаде свеж и како суво овошје. Богат извор на витамини А и Ц и калциум, го подобрува варењето на храната и го чува имунолошкиот систем.