Сонувајте по свое

Една нова техника за спиење ветува дека ќе се разбудите попозитивни, попродуктивни, а следната ноќ ќе си легнете без ниту една заостаната обврска. Ве заинтересиравме, нели?

Се согласувате ли дека нема нешто подосадно од тоа да слушате за нечиј сон? Ве уверуваме дека темава за сон нема да биде ист случај!  Ви се случило ли досега, сред сон да станете свесни дека сонувате, па дури и до го смените текот на сонот? Веруваме дека да. Всушност станува збор за луцеден сон – состојба при која сонувачот е свесен дека сонува при тоа, тој самиот може да го контролира сценариото. Истражувачите велат дека токму овој тип на сон, освен тема за разговор наредниот ден, може да ни биде од голема корист. 

Во студијата од 2014-та, истражувачите од Универзитетот Линколн, открија дека луцидните сонувачи покажуваат поголем капацитет при соочувањето со проблемите во реалниот живот. Предмет на друго истражување, објавено во Journal Of Sport Sciences, била поврзаноста помеѓу луцидното сонување и подобрениот фокус и перформанси на спортистите. 

Денес, она што ги интересира истражувачите, а богами и нас, е дали ваквиот сон може да биде искористен во облик на техника преку која би го менаџирале менталното здравје? Наводно, луцидниот сон може да помогне при состојби на стрес и анксиозност, а послужил и како интервенција кај пациенти кои се соочуваат со посттрауматски стрес и кошмари. 

Школа за спиење? Токму така, првата школа за спиење му припаѓа на Charlie Morley, чии книги на темата, досега, се преведени на 15 јазици, а неговиот видео-курс за луцидно спиење е достапен на интернет веќе 9 години. Тој објаснува дека првиот чекор за да ѝ пристапите на потсвеста при состојба на спиење, е да се потрудите да ги запаметите соновите штом се разбудите. Најчесто, луѓето сонуваат од 4 до 5 сона во текот на ноќта и клучот за да се сетите на сите, е дневникот што ќе го чувате покрај креветот,a и телефонот може да послужи. Бележете сѐ во случај да се разбудите, бидејќи наредниот ден голема е веројатноста да се сеќавате на половина од работите. 

Откако ќе научите да ги меморирате соновите, следува фаза два. Луцидното сонување е во суштина наметнување контрола на потсвеста, а тоа воопшто не е лесна задача. Morley советува да почнете така што ќе влијаете на содржината на сонот пред да заспиете. Едноставно наредете си што ќе сонувате ноќта. На овој начин, ќе можете да изберете тема што ве прави анксиозни со цел да се обидете да ја решите, во сон. Теоријата вели дека со оглед на тоа што ги ангажирате деловите од мозокот во кои е невозможно да се влезе при свесна состојба, истовремено ќе продрете до сите мудрости што сте ги акумулирале – мудрости што ќе ви помогнат да го решите проблемот. 

Третата фаза подразбира вежби за подобрување на меморијата, онаа додека сте будни, кои ќе ви ги отворат вратите на луцидниот сон. Обидете се, на пример, да го запаметите бројот на кредитната картичка или матичниот број на сопругот и децата или едноставно појдете на пазарување меморирајќи го списокот во глава. 

За крај, Morley советува да го подесите будилникот неколку часа пред вашиот официјален термин за будење. На пример, ако станувате во 8, станете во 5 часот наутро во текот на последните етапи од РЕМ фазата. 

Не оптоварувајте се ако не успеете да дојдете до комплетен луциден сон, тоа воопшто не е лесно ниту брзо се постигнува. Но, вреди да се обидете, бидејќи секако ќе стекнете неколку бенефити како: дисциплина во спиењето, чисти сонови и закотвување во сегашноста додека сте будни – тоа е всушност вештина која се пренесува во соништата, на тој начин што ќе знаете дека сонувате додека сѐ уште спиете. 

Теории за сонот

Научниците не можат со сигурност да потврдат што се обидуваат да ни кажат соновите, но сепак имаат неколку идеи…

Теоријата на Фројд 

Тој верувал дека соновите ги исполнуваат несвесните (читај: потиснати, чудни, загрижувачки) желби на поприфатлив начин. Сон: Задавивте овца? Значење: Тоа најверојатно е вашиот претпоставен, оној со многу влакна по телото, што би го задавиле. Морничаво, нели?

Теорија за симултана закана 

Ова ги објаснува оние лавови што ве бркаа, а вие сакавте да бегате, но нозете ви беа небаре цементирани за земјата. Соновите во суштина служат за да ги симулирате сите заканувачки сценарија, со цел да се подготвите за нив. Сон: Појдовте на интервју боси? Значење: Доцните со сработеното и тоа ви создава паника. 

Теорија за решавање проблеми

Соновите се потсвесен обид да ги решиме сите оние проблеми што нѐ мачат додека сме будни. И да, во нив сѐ е лесно како песна. Сетете се колку тестот по математика беше лесен на сон?