Комбинирајте СПФ со антиоксиданси!

Месецов, мантрата за здрава и блескава кожа гласи: Комбинирајте СПФ со антиоксиданси!

Ако ја научивте лекцијата дека СПФ 50 е задолжителен, дури и во зима, тогаш време е да скокнете на ниво плус кое подразбира подлабинска заштита на кожата од сонце. За вистински да ја заштитите кожата, а со тоа и да ја продолжите нејзината младост, обрнете внимание на два клучни фактори: УВ зраци и продукцијата на слободни радикали кои го уништуваат колагенот и еластичноста на кожата. И тука на сцена настапуваат антиоксидансите.

1 чекор
Одберете го борецот

Постојат низа моќни антиоксиданси како витамин Е, зелен чај, ресвератрол присутен во грозјето. Но, дерматолозите се едногласни дека витаминот Ц котира на врвот на листата како докажано најефикасен антиоксиданс. Она што го издвојува витаминот Ц во однос на другите антиоксиданси, покрај капацитетот да се бори со слободните радикали, е неговата моќ да ја поттикнува продукцијата на природен колаген и да го редуцира настанувањето на темни сончеви дамки по кожата.
Совет плус: Избегнувајте ги серумите кои комбинираат витамин Ц и СПФ фактор, бидејќи најчесто ваквиот состав не подразбира високо концентрирани антиоксиданси. Витаминскиот серум нека биде првиот чекор во режимот за нега на кожата, што значи со него стартувајте го утрото.

2 чекор
Одберете го штитот

Ова е едноставно, сѐ што во треба е СПФ фактор! Стартувајте со фактор 30, но на плажа задолжително понесете 50. При изборот, не робувајте на брендот и цената, најважно е производот да обезбедува тројна заштита од УВА, УВБ и инфрацрвени зраци.