Me ushqyrje të duhur deri në tenin e bukur dhe të shëndoshë
Pas periudhës verore, kur lëkura ka qenë e ekspozuar ndaj ndikimeve negative të jashtëme (ftohje, erë, ajër i thatë i nxehtë në hapësira…), është e nevojshme përgatitja e saj para ekspozimit dnaj rrezeve të diellit. Mjetet për mbrojtjen e lëkurës nga dielli mbrojnë dëmtimit e lëkurë dhe plakjen e saj. Sërish, gjthmonë duhe të kemi parasyshë se të ushqyerit e drejtë paraqet një pjesë shumë të rëndësishme të përgatitjes së lëkorës sonë para izolimit të saj në diell.

Mbrojtja e lëkurës fillon nga pjata

Ekzistohjnë një numër i madh i këshillave lidhur më mënyrën se si të fitojmë një ten të dukur, gjegjësisht se si të mos digjemi nga rrezet e dillit dhe të mbrohemi nga rreziqet potenciale të cilat mund t’i shkaktojnë rrezet e larta UV, por ajo që duhet ditur është se lëkurën tuaj mnd ta mbroni me ndihmën e të ushqyrit të drejtë dhe cilësor.

Sërisht, mbrojtja e lëkurës fillon nga pjata. Asnjë preparat kozmetik nuk e mbron lëkurën si ushqimi i barapeshuar dhe i drejtë (duhur). Të ushqyetit e mbron lëkurën tonë nga radikalet e lira të cilat shkatërojnë kolagjenin dhe elastinin- komponentet më të rëndësishme të lëkurës së shëndoshë. Nëse dëshironi të fitoni një ten të mirë, por në të njejtën kohë ta mbroni shëndetin tuaj, atëherë me kohë duhet të bëni kujdes dhe të konsumoni produkte të shëndestshme. Me konsumin e përditshëm të produkteve të caktuara, do ta prevenonin plakjen e parakohëshme të lëkurës dhe paraqitjen e rudhave, do ta mbroni lëkurën nga rrezatimi UV, do ta nxisni regjenierimin e saj dhe do ta ulni mundësinë për reagime alergjike nga ekspozimi në diell.

Prandaj, në muajt verore është me rëndësi të konsumoni ushqim i cili, fal përbërësve të tij, ndikon si faktor natyror mbrojtës, gjegjësisht ushqim i cili është dëshmuar se ka ndikim të fuqishëm fotombrojtës.

Ushqimi i cili ndikon si faktor mbrojtës nga dielli

Shumë studime shkencore treguan se disa produkte dhe nutrientë të caktuar që i përmbajnë, mund të paraqesin mbështetje thelbësore për mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimi dhe ndihmë në shërimin e dëmtimeve tashmë të shkaktuara, si dhe të ndikojnë në mënyrë prevenuese në reduktimin e rrezkut nga zhvillimi, gjegjësisht, paraqitja e kancerit të lëkurës.

Këto studime treguan se nutrientët, siç janë karotenoidet(beta-karotin, likopen, lutein, zeaksantin), vitaminatC, E, A, dhe B, mineralet selen, zink dhe bakër, acidet esnciale yndyrore, me përbërësit e vetë antiokasidante e mbrojnë dhe e gjenerojnë lëkurën nga dielli, gjegjsërisht kanë ndikim të madh fotombrojtës. Këto materie ushqyese i gjejmë në ushqim. Burimi më i mirë i këtyre nutrientëve janë pemët dhe perimet e freskëta, drithërat e integruar, frutat me bërthamë,  bishtajat, peshku, produktet qumështore, yndyrërat bimore të pasura me acie të pangopura yndyrore(sidomos vaji i ftohtë i shtrydhur i ulirit).

Prandaj, me rëndësi të madhe në këtë periudhë, kuptohet, përveç kosumit të rregullt të sasirave të mjaftueshme të ujit është edhe konsumi i produkteve siç janëkarotat, domatet,patëllzxhanat,zarzavatet me gjethe të gjelbërta të mbyllura(spinaqi,panxhari, lakra jeshile…), bizelja, specat, permet me kokërra(boronica, mjedra, luleshtryshe, rrush frengu…),kajsiat, shalqini, arrat e egëra, pjepëri, arrat, bajamet, kakao, vaji i ullirit, farat e gjelbërt, çaji i gjelbërt, etj.

Karotadhe zarzavatet me gjethe të gjelbërta të mbyllura

Përeç që e mbron të pamurit tonë, karota, falë faktit që është e begatshme me karotenoide (sidomos beta-karotini dhe luteinit), paraqet një mbrojtës të fuqishëm të lëkurës sonë nga dëmtimi që shkaktohen nga dielli. Organizmi ynë e shëndron beta-karotinin në vitaminë A, e cila është me rëndësi vitale për lëkurë të shëndoshë.

Me konsumin e rregullt të karotës,lëkurën tuaj e bëni më rezistuee ndaj rrezeve UV.

Zarzavatet me ngjyrë të gjelbërt(spinaqi, panxhari, lakëra jeshile)paraqet një burim të fuqishëm të keratenoideve me ndikim të fuqishëm antioksidans (lutein, zeaksantin, beta-karotin). Hulumtimet treguan se kanë ndikim mbrojtës, ndihmojnë te lëkura e dëmtuar nga rrezet e diellit, si dhe kanë ndikim të fuqishëm kundër ndikimit të radikaleve të dëmshme, duke prevenuar paraqitjen e melanomës (kanceri i lëkurës).

Gjatë periudhës së verës, duhet të bëni një sallatë të shijshme nga spinaqi dhe nga perimet tjera gjethore duke shtuar edhe vaj të ftohtë, të shtrydhur të ullirit ose vaj nga farat e rushit(të pasur me resveratrol) dhe limon, me çka lëkura juaj do jetë mirënjohëse..

Domtet

Domtet

Fal sasi së madhe të likopenit karotenoid (i cili jep ngjyrë të kuqe të theksuarа) dhe flavonoideve, domatet treguan se ata janë një aleat i mirë në luftën kundër rrezeve ultraviolet të diellit dhe kundër dërmitmeve që mund ta shkaktojnë në lëkurë. Likopeni një karetoid dhe antioksidans shumë i rëndësishëm me ndikim të fuqishëm fotombrojtës, i cili ka aftësi t’i reduktoj radikalet e lira të cilët krijohen me ekspozimin e gjatë në diellë. Domatet e reduktojnë skuqjen nga dielli, kështu që, mund të përdorni pure domteje në lëkurë si maskë. Domatet poshtu e rrisin nivelin e prokolagjenit në trupin tuaj dhe e pengojnë plakjen e lëkurës, e cila mund të shkaktohet nga dielli. Për shkak se biodispozicioni(absorbimi) i saj është më i madhe nëse domtatet janë pak të përpunuara termikisht, mund të bëni salcë domatesh ose lëng nga domatet e zijera. Domati i freskët, për absorbim më të mirë, duhet të konsumohet me vaj të ftohtë, të shtrydhur të ullirit. Sa më i kuq të jetë domati- aq më e madhe është përmbajtj e likopenit.

Pemët me kokërra

Pemët me kokërraparaqesin një burim të pasur të antioksidantëve dhe vitaminës C me ndikim të lartë fotombrojtës të cilët mundësojnë mbrojtje natyrore nga rrezet e dëmshme UV.Boronicat,rushi i frenkut, mjedrat,manaferra, ertj.janë burime të pasura të anticianineve të cilat reduktojnë rrezikun nga shumë sëmundje kronike dhe degjeneruese dhe mundësojnë mbrotjre të shkëlqyer nga rrezet UV. Antioksidantet që i përmbajnë, luftojnë kundër radikaleve të lira të cilat mund ta dëmtojnë lëkurën për shkak të ekspozimit në diell dhe stresit. Ata, poashtu, janë burim shumë i mirë i vitaminës C, të cilat mund të prevenojnë krijimin e rudhavegjatë rrezitjes. Sasia e madhe e vitaminës C, poashtu, ndihmon në neutralizimin e radikaleve të lira (të cila luajnë rol të madh në zhvillimin e sëmundjeve malinje) dhe ndodhin kur lëkura jonë ekspozohet ndaj rrezeve UV më gjatë. Përveç kësaj, taninet të cilat i përmban kjo pemë, ndihmojnë në reduktimin e sëmundjes nga dëmtimet tashmë të krijuara, gjegjësisht nga djegiet e dielli.

Çaji i gjelbër

Çaji i gjelbërt paraqet një produkt të çuditshëm me shumë përparsi për shëndetin tonë. Ai përmban shumë komponime polifenole (katehine) që e mbrojnë lëkurën tonë nga rrezet UVA dhe UVB, e bëjnë të tendosur dhe të shëndoshë, dhe në shkallë të madhe e reduktojnë efektin kulumativ dëmtues nga qëndrimi i gjatë në diell. Shkenctarët kanë zbuluar se antioksidanti nga çaji i gjelbërt, EGCG, shkëlqyeshëm lufton kundër proceseve të ndezjes së lëkurë, i neutralizon radikalet e lira, duke reduktuar aftësitë e tyre që të shkaktojnë dëmtim që rezultojnë në ndezje. Taninet të cilat i përmban e lehtësojnë skuqen dhe ndjenën e “djegies“ së lëkurës së djegur nga dielli. Hulumtimet treguan se konsumi i 2-3 gotave me çaj të gjelbërt në ditë e redukton 30% rrezikun e paraqitjes së kancerit të lëkurës.