Thundërmushka
Thundërmushkaështë konsideruar si bar qysh nga kohërat e lashta, më i përhapur në Evropë, Azi, Amerikë Veriore dhe Afrikë Veriore.

Thundërmushka përmban vitamin C, provitaminë A dhe karbohidrate të grupit të monosaharideve.I stimulon, e përforcon funksionin e tyre, ndikon në mënyrë antitusike, gjegjësisht e qetëson kollitjen.
Ka ndikim të dëshmuar antibakterial. Prandaj, sot, pas gjithë asaj që është shpikur për thundërmushkën, ai përdoret për mjekim të bronkitit kronik, enfizmës, bajameve të ndezura,astmës bronikale, e redukton ëntjen, e redukton dhimbjen dhe e qetëson ndezjen. Koncentrimi i madh i materieve jargore e bën thundërmushkënsi bar të mirë për sëmundjet abdomenale, si gastritin, ulçerën në lukth, ulçerën në zorrën dymbëdhjetëgishtore, ndezjen në zorrën e hollë dhe kolitin në zorrën e trashë. Lokalisht, barnat nga thundërmushkapërdoren për mjekim të plagëve, ulçerave, djegieve, dhe atë në formë të kompresave ose për lehtësimvetëm me gjethe të shtrydhura. Hyjnë në përbërjen e çajrave mjeksor për sëmndjet e gjoksit dhe të lukthit.