PATATJA

Patatja buron nga Amerika jugore kurse sot kultivohet pothuaj në të gjitha cepet e botës. Paraqet një bimë disavjeçare me madhësi dhe ngjyrë të ndryshme të frutit. Sot kemi më shumë se 1500 sorta. Përmban relativisht pak kalori dhe një lepezë të gjërë të komponentave ushqyese dhe atë proteina, fibra bimore, vitamina, minerale, skrob… Pothuaj nuk kemi kuzhin ose anvisri ku patatja nuk është i përfaqsuar madje në forma të ndryshme. Patatja e skuqur ose ashtu si njihet edhe si pomfrit (patate të skuqura) i ka sjellur famë botërore dhe është një nga ushqimet më të njohura por në të njëjtën kohë edhe ushqim më[ i pa shëndetshëm. Në mjeksinë popullore njihet edhe me shumë karakteristika mjekuese kurse njëra ndër më të rëndësishme është edhe përdorimi si kompresë kundër temperaturës së trupit dhe kokëdhimbjes.