Inflamacion i veshit të mesëm
Veshi është një organ që shërben për dëgjim dhe ekuilibër, dhe përbëhet nga tre pjesë – veshi i jashtëm, i mesëm dhe i brendshëm.

Veshi i jashtëm luan një rol për pritjen e valëve të tingullit të cilët i konvertonë në energji mekanike përmes veshit të mesëm, ndërsa veshi i brendshëm e kthen atë energji në impulse nervore që më pas udhëtojnë në tru, dhe kështu ne dëgjojmë tingullin.

Inflamacion i veshit

Infeksionet e shpeshta të frymëmarrjes, të tilla si ftohja e zakonshme ose gripi, mund të shkaktojnë inflamacion të kanalit të dëgjimit. Kjo mund të shkaktojë një infeksion të veshit të mesëm ose një rritje të presionit në vesh të mesëm që mund të shkaktojë dhimbje të forta. Inflamacioni i veshit (otiti media) është një infeksion i veshit të mesëm, një hapësirë e mbushur me ajër prapa timpanit, i cili përmban kocka të vogla vibruese të veshit.

Zakonisht, ajo shkakton dhimbje dhe madje mund të çojë në shurdhim. Ekzistojnë tre lloje të inflamacionit të veshit të mesëm:

  • Inflamacion akut
  • Inflamacioni sekretor
  • Inflamacion kronik

Zakonisht, inflamacioni shkaktohet nga bakteret dhe viruset.

Njerëzit në çdo moshë mund të kenë inflamacion të veshit të mesëm, por më së shpeshti shihet tek foshnjët dhe fëmijët e vegjël.

Më shumë se 80 përqind e fëmijëve kanë të paktën një inflamacion të veshit të mesëm deri në moshën 3 vjeç.

Tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, tubi i dëgjimit është i papjekur në mënyrë anatomike dhe funksionale. Pozicioni i tij është horizontal dhe mekanizmi i hapjes është më pak efektiv dhe për këtë arsye te ata më lehtë zhvillohet infeksioni i veshit të mesëm.

Inflamacion i veshit të mesëm

Inflamacioni akut i veshit të mesëm është një infeksion bakterial ose viral që zakonisht shoqërohet me infeksionin në traktin  e sipërm respirator. Tek foshnjat, inflamacioni akut i veshit të mesëm është shkaktuar nga bakteret e zorrëve gram-negative, veçanërisht Escherichia coli dhe Staphylococcus aureus. Tek të moshuarit dhe tek fëmijët më të vegjël se 14 vjeç, mikroorganizmat më të shpeshtë patogjen janë Streptococus pneumoniae, Moraxella catarrhalis dhe Haemophilus influenzae, ndërsa patogjenët më të shpeshtë janë grupi A streptokokët hemolitikë dhe Stafilokoku aureus. Ky lloj infeksioni shfaqet shpejt dhe shoqërohet me ënjtje dhe skuqje në veshin prapa dhe rreth veshit. Ethet, dhimbja e veshit dhe humbja e dëgjimit shpesh ndodhin si rezultat i lëngut të bllokuar ose mukozës në veshin e mesëm.

Simptomat më të zakonshme janë: ethe, nauze, të vjella, diarre, dhimbje të forta në kokë dhe vesh, humbje dëgjimi, vështirësi në gjumë, marramendje . 

Trajtimi
Trajtimi i plotë i inflamacionit akut të veshit të mesëm kërkon shumë kohë. Trajtimi zakonisht zgjat 10-12 ditë, ndërsa ndjenja e marramendjes mund të zgjasë shumë më gjatë se kaq. Megjithëse tërheqen spontanisht në 80% të rasteve, antibiotikët shpesh përshkruhen që mund të zvogëlojnë mundësinë e humbjes së dëgjimit dhe pasojave. Sidoqoftë, pediatërit dhe mjekët rekomandojnë antibiotikë vetëm në rastet e rrezikut më të madh ose nëse nuk vërehet ndonjë përmirësim. Të gjithë pacientët marrin analgjetikë për lehtësimin e dhimbjes. Dekongestantët sistemikë që prekin enët e gjakut të membranave mukoide gjithashtu mund të ndihmojnë, duke ndihmuar në uljen e rrjedhjeve dhe antihistaminet në rast të një reagimi alergjik.

Inflamacioni sekretor i veshit të mesëmInflamacioni sekretor i veshit të mesëm është një rrjedhje në veshin e mesëm që vjen nga tërheqja jo e plotë e inflamacionit akut të veshit të mesëm ose pengimi i tubit Eustachian, pa infeksion. Më saktësisht, nëse përshkueshmëria e tubit Eustachian është i dëmtuar, në veshin e mesëm të brendshëm krijohet presion relativisht negativ, i cili rezulton në një rritje të lëngut, gjë që mund të shkaktojë humbje të dëgjimit.

Bllokimi i tubit Eustachian mund të jetë rezultat i proceseve inflamatore në nazofaringë, alergji, vegjetacion adenoid hipertrofik, ose indeve të tjera limfoide obstruktive ose tumoreve.

Simptomat më të zakonshmejanë shurdhimi dhe ndjenja e plotësisë ose presionit në vesh.

Trajtimi, zakonisht përfshin administrimin e antibiotikëve, dekongestantëve dhe antihistamineve. 

Inflamacion kronik i veshit të mesëm
Është një shkarkesë e përhershme, purulente kronike (më e gjatë se 6 javë) përmes  daulles së shpuar. Inflamacioni kronik i veshit të mesëm mund të rezultojë nga inflamacioni akut i veshit të mesëm, pengimi i tubit Eustachian, dëmtimi mekanik, djegiet termike ose kimike, lëndimet eksplozive. Inflamacioni kronik i veshit të mesëm mund të përkeqësohet pas infeksionit të traktit të sipërm të frymëmarrjes ose kur uji hyn në veshin e mesëm gjatë larjes ose notit. Infeksionet shpesh shkaktohen nga bakteret gram-negative ose Staphylococcus aureus dhe çojnë në otorrhea pa dhimbje, qelbëzuese, ndonjëherë me aromë. Pacientët me anomalitë kranofokiale, sindromin Daun, sindromin e miokardit, çarjet e buzëve, atresia e hundës ose mikrocefalinë janë në rrezik më të madh nga inflamacioni.

Trajtimi
Trajtimi kërkon pastrim të plotë dhe të shpeshtë të dyllit të veshit disa herë në ditë. Është gjithashtu e rëndësishme që të hiqni me kujdes indin granular. Për më tepër, kërkohet administrimi topik i kortikosteroideve dhe antibiotikëve. Ka raste të rralla kur ndërlikimi i inflamacionit është aq i madh sa kërkohet operim.

Parandalimi

Këshillat e mëposhtme mund të zvogëlojnë rrezikun e infeksioneve të veshit:

  • Parandaloni ftohjet e zakonshme dhe sëmundjet e tjera.
  • Mësoni fëmijët tuaj të lajnë duart shpesh dhe tërësisht, dhe të mos ndajnë veglat e ngrënies dhe pirjes.
  • Shmangni ekspozimin ndaj ambienteve të tymosura (pirja e duhanit pasiv).
  • Nëse është e mundur, ushqeni me gji foshnjën tuaj për të paktën gjashtë muaj. Qumështi i gjirit përmban antitrupa që mund të mbrojnë nga infeksionet e veshit.
  • Nëse po ushqeni fëmijën tuaj me një shishe, mbajeni drejt. Mos lini shishe në krevat fëmijësh.
  • Bisedoni me mjekun tuaj për vaksinimet. Këshillohuni se cilat vaksinime janë të përshtatshme për fëmijën tuaj.
  • Masat parandaluese për të rritur imunitetin, pneumokokët dhe vaksinat e tjera bakteriale mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve të veshit.