MËLLAGA E  EGËR – MALVA SILVESTERIS

Mëllaga e egër është një bimë njëvjeçare ose shumëvjeçare me origjinë nga Mesdheu Lindor dhe Afrika e Veriut. I përket familjes së Malvaceae. Më së shpeshti rritet në zona me lagështi, afër lumenjve, por edhe pranë zonave të banuara, tokave të lënë pas dore, në livadhe, fusha, kullota etj. Bima ka një kërcellë prej 20 deri 150 cm të lartë, më shpesh të degëzuar dhe me rrënjë. Gjethet janë në formë pëllëmbe, me 3-5 pika pirgje të gdhendura, të vendosura në kërcell të gjatë. Lulet janë të shumta, në gjirin e gjetheve në tufa ulëzojnë edhe gjethet me ngjyrë vjollce të hapur. Bima lulëzon nga maji deri në shtator. Fruti është në formën e një rrethi që hapet në dhjetë fruta me një farë të vetme. Rrënja ka një formë boshtore, të degëzuar dobët dhe e plotë.

Aftësia mjekuese

Të gjitha pjesët e bimës janë shëruese: rrënjët, gjethet, lulet. Gjethet mund të mblidhen së bashku me kërcejtë e shkurtër, kurse lulet kur të hapen plotësisht. Farat mblidhen pas pjekjes në gusht dhe shtator. Gjethet dhe lulet përmbajnë: jargë, sheqerna, tanine, acide organike, kalium dhe të tjera. Disa nga përfitimet e shumta të përdorimit mëllagës janë: shërimi i plagëve më shpejt, mbron nga infeksionet, zvogëlon proceset inflamatore, zvogëlon shenjat e plakjes, përmirëson shëndetin e sistemit të frymëmarrjes, përmirëson funksionin e tretjes, përmirëson gjumin dhe ka një efekt pozitiv gjatë dhimbjes së kokës.

Lulet dhe gjethet e kësaj bime përdoren për qëllime mjeksore për të marrë vajra esencialë, yndyrna, kremëra dhe të ngjashme. Gjethet zakonisht përdoren për prodhimin e çajit ose mund të aplikohen në lëkurë në formën e fashave.

Mëllaga e egër përmban vitamina C, E, B, A, fibra, inilina, kalcium, magnez, selen, zink dhe kalium. Përdoret për të trajtuar lloje të ndryshme të proceseve inflamatore, veçanërisht traktet e tretjes, urinës dhe të frymëmarrjes.

Reduktimi i dhimbjes
Gjethet janë të pasura me vitamina dhe kanë një efekt analgjetik, duke zvogëluar dhimbjen dhe shqetësimin. Prandaj, përdorimi më i zakonshëm i mëllagës është kundër dhimbjes, kryesisht, në formë të fashave. Në rast të mavijosjes ose dëmtimit të lëkurës, mund të bëhet një fashë me gjethe dhe të aplikohet te vendi i sëmurë. Fashat poashtu mund të përdoren në rast të kafshimit nga insektet dhe djegiet nga dielli. Vaji nga mëllaga e egër mund të aplikohet edhe te nyjet e përflakur dhe të dhimbshme.

Mbrotja e sistemit imunitar
Mëllaga e egër mbron dhe përmirëson funksionin imunitar. Në këtë mënyrë, ajo ndihmon në parandalimin e infeksioneve bakteriale.

Sëmundjet e frymëmarrjes
Lulet e mëllagës së egër përmbajnë mucilage. Ekstrakti i luleve të  mëllagës së egër ka një efekt lokal mucilagjen në mukozën e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Mucilagjenet formojnë një shtresë të hollë mbrojtëse mekanike dhe zvogëlojnë refleksin e kollës. Në këtë mënyrë, ata qetësojnë kollën e thatë dhe irrituese. Çaji nga mëllaga e egër përdoret kundër kollës, bronkitit, gripit, ngurtësimit dhe inflamacionit të zgavrës së gojës. Përmirëson ekpektacionin dhe ndihmon në shërimin më të shpejtë. Çaji përgatitet duke hedhur 2.5 lugë mëllagë të egër në ujë dhe lihet gjatë natës. Në mëngjes çaji ngrohet, kullohet dhe pihet. Mund të ëmbëlsohet me mjaltë.

Efekt kundër plakjes
Mëllaga e egër ka një efekt të dobishëm të dëshmuar në lëkurë. Në formën e kremrave dhe xhelave përdoret për të kujdesur, rinovuar dhe mirëmbajtur një lëkurë rinore në pamje.

Probleme të traktit digjestiv
Mëllaga e egër përdoret gjithashtu në ngërçe të zorrëve dhe stomakut, pezmatimin e traktit digjestiv. Çaji dhe gjethet dhe farat nga mëllaga e egër mund të përdoren si një laksativ i butë dhe për të rregulluar funksionimin e sistemit tretës.

Masat paraprake: Ekzistojnë dëshmi të bashkëveprimit të mëllagës së egër dhe disa ilaçeve të përdorura në sëmundjet e tretjes dhe të frymëmarrjes. Para se të përdorni këtë barna, këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.