Stevia

Plant Stevia rebaudiana – Steviai përket familjes Asteraceae. Qindra vjet më parë, kjo bimë ishte përdorur për të ëmbëlsuar ushqimin. Sot ajo rritet në territorin e Paraguait dhe Brazilit dhe quhet edhe “gjethi i ëmbël”. Edhe pse stevia është 200 herë më e ëmbël se sheqeri me të njëjtin përqendrim, ajo nuk ka kalori dhe nuk ndikon në nivelin e sheqerit në gjak. Ajo ka fituar popullaritet në dekadat e fundit kur bëhet një zëvendësues i shëndetshëm, natyral i ëmbëlsuesve dhe gjen aplikimin e saj në humbjen e peshës, tek diabetikët, për thëmbë të shëndoshë për shkak të mungesës së sheqerit etj. Gjithashtu përmban lëndë ushqyese si proteina, karbohidrate, vitamina (A, B, C) dhe mikroelemente (hekur, zink, kalcium, magnez, kalium). Disa studime vetëm i konfirmojnë përfitimet shtesë shëndetësore të stevia në trajtimin e mbipeshes dhe presionit të lartë të gjakut.