Alkoolizmi si një sëmundje kronike Përballja me varësinë për trajtim më efikas me pasojat

Në ditët e sotme, po bëhen përpjekje të mëdha për të parandaluar varësinë nga alkooli duke njohur fazat e hershme të problemeve me pirjen dhe duke inkurajuar njerëzit të bëjnë ndërhyrje të hershme para se të përkeqësohet situata, dhe në të njejtën kohë po bëhen fushata të ndryshme mediatike. Sa më shumë që publiku bëhet i vetëdijshëm për shëndetin dhe pasojat sociale të sëmundjes, aq më shumë numri i alkoolikëve do të ulet, dhe trajtimet në kohë dhe të përshtatshme mund të çojnë në një shkallë më të lartë të kurës.

Moderimi si një nga sfidat më të mëdha në ndërtimin e karakteriт njerëzor duket se më lehtë vëndoset në joshje në kontakt me alkoolin. Joshja е аlkoolit vjen me iluzionin e lehtësimit të stresit dhe tendosjes nga detyrat të imponuara nga jeta e përditshme, por kurthi i “ndihmës së tillë alkoolike” është kufiri (doza) e padukshme, e cila kur kapërcehet bëhet problematike. 

Ne jemi të vetëdijshëm për faktin se alkoolizmi është diçka që e hasim çdo ditë, në situata të ndryshme, në shkallë të ndryshme të vështirësisë të cilat përpiqemi t’i kuptojmë, d.m.th., ne jemi duke u përpjekur të kuptojmë shkakun e saj. Me hulumtime të ndryshme arrihet deri te të dhëna të ndryshme.

Pyetja themelore që lind që në fillim është: çfarë është varësia nga alkoolizmi apo alkooli? Përgjigja enciklopedike thotë: është një sëmundje kronike e njohur për nevojën për alkool. Njerëzit që vuajnë nga ky çrregullim në komunikimin verbalë mund të quhen edhe alkoolikë, i cili sot konsiderohet një term politikisht i pasaktë. Sidoqoftë, kjo nuk e mohon përshkrimin e pranuar në përgjithësi që këta persona nuk mund të kontrollojnë pirjen e tyre, edhe kur bëhet fjalë për shkakun e drejtpërdrejtë të dëmtimit të drejtpërdrejtë, përfshirë sëmundjet mjekësore, problemet martesore, humbjen e punës ose aksidentet. Mund të themi lirshëm që shkenca mjekësore ende nuk ka zbuluar shkakun e saktë të alkoolizmit, por shumë studime tregojnë se faktorët gjenetik, psikologjik dhe shoqëror kontribuojnë në zhvillimin e tij. Faktorët që mund të ndikojnë në zhvillimin e kësaj sëmundje janë sjellja personale, ndikimet miqësore në jetën e hershme, sjellja e prindërve, stresi i jetës, me parakushtin e pashmangshëm – disponueshmërinë dhe qasja në pijet alkoolike.

Varësia nga alkooli zhvillohet ndryshe në çdo person

Ky grup i njerëzve gjithashtu varet fizikisht nga alkooli. Kur të varurit nga alkooli ndalojnë pirjen, ata vuajnë nga simptoma të pakëndshme fizike të tilla si neveria, djersitja, dridhjet dhe ankthi.

 Të varurit nga alkooli prodhojnë tolerancë të lartë ndaj alkoolit

Vartësia nga alkooli është e përhapur në të gjithë botën dhe shumë statistika tregojnë se edhe drejtuesit e biznesit, inxhinierët e talentuar, punëtorët, arkitektët, artistët, anëtarët e të gjitha feve nuk i kanë mbijetuar këtij zakoni të pakëndshëm … Me sa duket, alkoolizmi nuk bën një “seleksionim” të bazuar në racë, profesion, status social ose fetar. 

Vlerësimet tregojnë se njerëzit që filluan të pinë alkool para moshës 15 vjeç kanë katër herë më shumë të ngjarë (probabilitet) të bëhen të varur nga alkooli sesa ata që filluan ta konsumojnë atë pas moshës 21 vjeç. 

 Burrat kanë probabilitet tre herë më të lartë të bëhen të varur krahësuar me gratë.

Kur konsumoni alkool, stomaku dhe organet e tretjes shpejt e thithin atë. Alkooli udhëton nëpër gjak në të gjithë trupin, duke shpejtuar qarkullimin dhe duke ndikuar në çdo ind. Dozat më të larta të alkoolit prishin funksionet e sistemit nervor qendror. Shkalla me të cilën grumbullohet alkooli në trup mund të jetë më e lartë se niveli i eliminimit nga trupi, duke krijuar një efekt intoksikimi (dehje). Sidoqoftë, sasi të vogla të alkoolit mund të zvogëlojnë tensionin, të rrisin oreksin dhe të kenë një efekt analgjetik. Kur një person bëhet i intoksikuar ose thënë thjesht i dehur, fjalimi bëhet me zë të lartë dhe i palidhur. Arsyetimi(gjykimi) i vështirë mund të jetë shkaku i sjelljes iracionale, dhe reflekset fizike dhe koordinimi i muskujve dëmtohen dukshëm. Pirja e vazhdueshme mund të çojë në humbje të plotë të kontrollit fizik, humbje të vetëdijes dhe madje edhe vdekje.

Përdorimi afatgjatë i alkoolit mund të shkaktojë dëme serioze të mëlçisë. Në fazën e parë të sëmundjes, dhjami grumbullohet në mëlçi, ku ajo bymehet dhe bëhet më e madhe. Disa njerëz që konsumojnë më shumë alkool mund të marrin hepatit, gjë që bën që ata të kenë inflamacion, d.m.th. shkatërron qelizat e mëlçisë. Në raste të tjera, disa konsumatorë mund të marrin cirrozë, gjendje në të cilën indet e shëndetshme të mëlçisë dëmtohen shpejt në një masë të madhe. E gjithë kjo parandalon rrjedhjen e lirë të gjakut nëpër mëlçi, që mund të jetë shkaku i presionit të lartë të gjakut. Mëlçia nuk është më në gjendje të pastrojë gjakun nga substancat toksike, të cilat mund të çojnë në një situatë fatale.

Konsumimi i tepruar i alkoolit dëmton edhe muskujt e zemrës

Në disa raste, alkooli gjithashtu mund të çojë në marrëzi alkoolike, e cila shkakton konfuzion, përgjumje, depresion dhe halucinacione të tmerrshme, me lëkundje të pakontrolluara të duarve që mund të përhapet në kokë dhe trup. Gratë që pinë alkool gjatë shtatëzënësisë mund të lindin një fëmijë me Sindromin fatal alkoolik (FAS), një shkak kryesor për defektet e lindjes, i cili është një kombinim i çrregullimeve fizike dhe mendore si vonimi, dhimbja e kokës dhe dobësia e muskujve. 

Të varurit nga alkooli perceptohen si të papërgjegjshëm, të pamoralshëm dhe me karakter të dobët.

Disa të varur shërohen kur njohin problemin e tyre, të tjerë preferojnë terapi grupore ose individuale, e cila mund të përfshijë shtrimin në spital. Shumë njerëz që shmangin trajtimin, duke injoruar simptomat e sëmundjes nga frika se mos etiketohen nga komuniteti.

Te disa alkoolikë trajtimi fillon me detoksifikim, ku alkooli lirohet në mënyrë të sigurt. Detoksifikimi (çhelmimi) zakonisht zgjat një javë, gjatë së cilës kohë pacientët vendosen në një institucion shëndetësor.

Në ditët e sotme, po bëhen përpjekje të mëdha për të parandaluar varësinë nga alkooli duke njohur fazat e hershme të problemeve me pirjen dhe duke inkurajuar njerëzit të bëjnë ndërhyrje të hershme para se të përkeqësohet situata, dhe në të njejtën kohë po bëhen fushata të ndryshme mediatike. Sa më shumë që publiku bëhet i vetëdijshëm për shëndetin dhe pasojat sociale të sëmundjes, aq më shumë numri i alkoolikëve do të ulet, dhe trajtimet në kohë dhe të përshtatshme mund të çojnë në një shkallë më të lartë të kurës.