Reportazha e Plus Pharma Legjendat e Pelagonisë të fshehura në Kullat e Markos dhe Heraklea

Të njohura, megjithatë disi të pazbuluara, vendet historike maqedonase si dhe bukuritë natyrore gjithmonë paraqesin një sfidë për hulumtime reportazhe. Kurioziteti për zbulime të reja, dëshira për të përvetësuar vazhdimisht njohuri të reja dhe për të rifreskuar njohuritë për diçka të njohur, shpesh janë disa nga parakushtet për shëndet të mirë mendor dhe fizik. Reportazhet, nga ana tjetër, inkurajojnë udhëtimin, eksplorimin dhe përvetësimin e njohurive të reja dhe mund të jenë një motiv i mirë për aktivizimin e dëshirës për përparim të vazhdueshëm që e çon shpirtin njerëzor përpara. Kjo është arsyeja përse “Farmacisti juaj” paraqet disa site të famshme në Maqedoni, si një sfidë për t’i zbuluar në mënyrën tuaj.

Nëse keni lexuar reportazhën e Plus Pharma duhet të keni vizituar barnatoret me logon Plus Pharma, të cilat gjithmonë do të jenë miqtë tuaj besnikë për ruajtjen e shëndetit tuaj. 

Heraclea Lyncestis (Heraklea Linkestis)

Heraklea Linkestis është një nga qytetet më të rëndësishëm antike në Maqedoni. Qyteti ka ekzistuar për më shumë se një milenium. Ai u themelua ka mesi i shek, IV para e.r. nga Filip II i Maqedonisë si një pikë e rëndësishme strategjike.

Heraclea Lyncestis (Heraklea Lincestis) ndodhet në periferinë jugor të qytetit të Manastirit, rrëzë malit Baba. Mban emrin sipas Heraklea, heroit mitik dhe paraardhësit të dinastisë mbretërore maqedonase Argeadit. Epiteti Lyncestis(Linkestis)që do të thotë ” linkestike” vjen nga emri i qytetit të Linkestida në të cilin jetonte fisi antik maqedonas Linkestidët. Ndodhet në një rrafshinë pjellore, e mbrojtur në veri nga Mali Baba, dmth kodra Tumbe Kafe dhe lumi Uji i Hirtë në jug.                       

Themeluar nga mbreti maqedonas Filip II i Maqedonisë, qyteti u zhvillua si një qendër ushtarako-strategjike në kufirin veriperëndimor të rrajonit të atëhershëm maqedonas Linkestida (sot fusha e Manastirit). Qyteti u ndërtua, u rindërtua, u rrënua, u rindërtua dhe u mbindërtua që nga koha e krijimit të tij në epokën e vonë të bronzit, dhe më pas në periudhat heleniste, romake dhe bizantine të hershme … Kishte statusin e një qyteti me një shkallë të lartë civilizimi. Në shek. II para e. r. kur Maqedonia u bë një provincë romake, Heraklea u bë një qendër e fortë ekonomike dhe politike me përfaqsuesin e saj të përhershëm romak dhe ushtri romake.

Zona arkeologjike e Heraklea Linkestis në Manastir është shpallur një trashëgimi kulturore me rëndësi të madhe. Tërësia monumentale është një dëshmi me rëndësi për arkeologjinë dhe kulturën e kohërave antike.

Kullat e Markos

Në veriperëndim të qytetit të Prilepit, në pjesën veriore mbi Varosh, ngrihen Kullat e Markos, një nga qytetet-fortesat më piktoreske mesjetare në Maqedoni. Prilepi ka qenë gjithmonë një fole e sundimtarëve maqedonas, një qytet i përkushtuar ndaj kulturës dhe traditës së tij, legjendave dhe heronjëve të tij. Lokaliteti i njohur për vendasit si Kulla e Markos është plot surpriza, të pranosh sfidën e vizitës është si të udhëtosh në kohë. Kulla e Markos, si kujdestar dhe mbrojtës i përjetshëm, ngrihet mbi qytetin e Prilepit, kalaja ose fortesa e Kullave të Markos është në të vërtetë qyteti i dikurshëm mesjetar i sundimtarit legjendar Krale Marko, i biri i mbretit Volkashin. Ai është sundimtari i fundit që sundoi shumicën e Maqedonisë para sundimit shekullor të Osmanëve.

Kalaja shtrihet në një kodër me origjinë vullkanike, në një lartësi prej 120 deri 180 metrash, e begatshme me shkëmbinj shumë të pazakontë, secili prej të cilëve ka emrin e vet për banorët e saj. Zona daton që nga lagja e hershme antike Keramija (emri i vjetër i Prilepit). Një nga pjesët më të habitshme të Kullave të Markos është i ashtuquajturat Elefanti, në të vërtetë i përbërë nga dy shkëmbinj të bashkuar natyrshëm. Elefanti është 8 metra i lartë dhe Prilep duke si në pëllëmbë të dorës. Kullat e Markos janë një kryevepër e natyrës. Kullat e Markos kanë shumë më tepër sekrete dhe mistere që ende nuk janë zbuluar dhe e bëjnë këtë vend edhe më tërheqës dhe më mbreslënës. Nga Kullat e Markos mund të dëgjohet, shikohet, ndjehet dhe përjetohet civilizimi dhe historia kulturore maqedonase.

Nëse keni lexuar reportazhin e Plus Pharma duhet të keni vizituar barnatoret me logon Plus Pharma, të cilat gjithmonë do të jenë miqtë tuaj besnikë në ruajtjen e shëndetit tuaj.