Frymoni thellë… Dhe gjithçka do të bëhet mirë!

Merrni frymë nga momenti kur hapët sytë drejt kësaj bote dhe kjo nuk është një specialitet për ju ?! Nëse mund të do të merrje frymë në ujë … kjo tashmë është një gjë, apo jo? Njerëzit që kanë kuptuar sa fuqi qetësuese mund të kenë vetëm tre frymëmarrje të thella nuk mendojnë njësoj. Pjesa tjetër nga ne marrim frymë automatikisht pa dijeni të përfitimeve shtesë që mund të gëzojmë përmes cilësisë sonë të lindur.

Çfarë thotë teoria? Se ekziston një lidhje e fortë midis sistemit nervor dhe frymëmarrjes dhe frymënxerrjes së vazhdueshme. Kur aktivizohet sistemi nervor simpatik (përgjegjës për reagime urgjente dhe stresuese), zemra fillon të punojë më shpejtë dhe presioni i gjakut rritet. Truri dhe muskujt e skeletit janë të mbushur me gjak, dhe trupi është i përmbytur me adrenalin dhe kortizol. Në këtë pikë, frymëmarrja me kapacitet të plotë nga diafragma do të stimulojë sistemin nervor parasimpatik, i cili do të ngadalësojë rrahjet e zemrës, uljen e presionit të gjakut dhe dhe to të devijoj rrjedhjen e gjakut në sistemin tretës dhe riprodhues. Kjo do të thotë që frymëmarrja e duhur mund të ndërpresë ciklin e adrenalinës dhe kortizolit – përgjegjës për stresin kronik dhe paralajmëruesë kryesorë të sulmeve të panikut.

Dhe kështu kemi ardhur te koncepti i frymëmarrjes së vetëdijshme, që nuk do të thotë asgjë më shumë sesa t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si merrni frymë. Ju nuk keni pse të shqetësoheni për këtë detyrë tërë ditën, vetëm 10 minuta janë të mjaftueshme për të ndryshuar jetën tuaj. Pse do ta bëje këtë?

Pothuajse të gjithë ne kemi ngecur në një gjendje hiper-shoku të imponuar nga mënyra moderne e jetës, dhe nga natyra nuk jemi të dizajnuar të jetojmë në atë mënyrë. Nëse i shtojmë kësaj situatën aktuale me koronavirusin, nuk është për t’u habitur që sistemi ynë nervor simpatik vazhdimisht na drejton dhe kështu trupi ynë sillet sikur është nën kërcënim. Përveç trupit, edhe frymëmarrja është spazmatike, kështu që ne mbështetemi në mënyrë të besueshme vetëm në një të tretën (1/3) e sistemit tonë të frymëmarrjes.

Çfarë duhet të bëjmë për këtë? Është e thjeshtë, duhet të marrësh frymë si kur ishim foshnje me kapacitet të plotë diafragme. Ndërsa plakemi, ne ndalojmë frymëmarrjen e thellë dhe thithim vetëm deri në gjoks ose në bark ose me pavetëdije mbajmë ajrin për disa sekonda në vend që ta lëshojmë atë.

Teknika Abdominale e frymëmarrjes

Uluni në një pozitë të rehatshme me shpinën drejt dhe qetësohuni. Merrni frymë përmes gojës suaj dhe përpiquni të mbushni stomakun tuaj me ajër. Vendoseni dorën në stomak për t’u siguruar që ajri e arrin atë. Dora duhet të lëvizë lart kur thith dhe poshtë kur nxjerr. Nxjerr frymëm për kohë më të shkurtër se frymëmarrja. Te meditimi dhe joga, frymënxjerrja zgjat dy herë më shumë se frymëmarrja.

Mësoni të merrni frymë ashtu siç ju krijoi natyra, sigurisht që nuk do t’ju lëndojë, kurse ndryshimi mund të ndryshojë jetën tuaj. Frymëmarrja e lidh trupin me mendjen dhe kjo është arsyeja pse është një zgjidhje për të gjitha problemet siç janë depresioni, ankthi, pagjumësia. Përmes saj, do të shpëtoni nga emocionet, pa qenë të vetëdijshëm për të. Plus, premton të përmirësojë gjendjen e përgjithshme fizike siç janë niveli i rritur i energjisë, të forcojë imunitetin, tretjen më të mirë dhe të lehtësojë tensionin e muskujve. Mos harroni, vetëm 10 minuta në ditë!

Frymoni për gjumë

A jeni zgjuar deri në 2 të mëngjesit? Merrni frymë me hundën tuaj për 4 sekonda, mbajeni frymën tuaj për 7 sekonda, pastaj nxjerni frymën përmes gojës për 8 sekonda. Kjo do të ngadalësojë zemrën dhe aktivizon sistemin nervor parasimpatik për efekt maksimal.