5 substanca armiqësore

Çfarë nuk duhet të përmbajë kremrat për kujdesin e lëkurës?
A jeni nga “të gjelbërtit”? A jeni të sigurt? Nuk është e mjaftueshme që vetëm ushqimi organit të hyjë në frigorifer për të pasur një mënyrë jetese plotësisht të shëndetshme. Është gjithashtu e nevojshme që të riorganizoni dollapin në tualet. Por nuk keni bërë shumë nëse përqendroheni vetëm në fytyrën tuaj, përkundrazi, lëkura e trupit ka fuqinë thithëse më të madhe, sepse zë sipërfaqen më të madhe. Sqarim: është më e rëndësishme çka përdorni të gjithë trupin sesa vetëm në fytyrë, por është ideale që t’i konsideroni të dyja.

1. PARABENËT
Kërkoni metil, butil, etil dhe propilparaben në përbërje: këto prezervativë përdoren për të parandaluar rritjen e baktereve në produkte, por ka një numër indikacionesh që ato ndikojnë negativisht në nivelin e hormonit. Një studim lidhi një ulje të gjatësisë së ciklit menstrual të një gruaje në një nivel të ngritur të parabenëve në urinën e tyre.

2. SULFATET
Sulfat natriumi lauret dhe sulfat natriumi lauril janë surfaktantë që përdoren zakonisht në shamponët dhe xhelet e trupit për të krijuar një emulsion të shkumëzuar që do të sigurojë pastrim të thellë. Ata janë të njohur për heqjen e lagështirës dhe vajrave natyrorë nga lëkura, duke çuar në thatësi, skuqje dhe butësi.

3. FTALATET
Ato janë të pranishme në parfume sepse zgjasin jetën e tyre të raftit, por ato gjenden edhe në disa produkte të tjerë kozmetikë (siç janë shkëlqimi i thonjve ose sprej për flokë) në mënyrë që të rrisin fleksibilitetin e tyre. Lëkura i thith ato pa asnjë problem, dhe ata, nga ana tjetër, imitojnë estrogjenin në trup, i cili ndikon negativisht në nivelet dhe ciklet e hormoneve. Studimet i lidhin ato me kancerin e gjirit.

4. GLIKOL POLIETILEN
Një substancë që krijon një emulsion ose vepron si tretës, duke lejuar përbërësit e tjerë të depërtojnë më lehtë në lëkurë. Atëherë, ku është problemi? Më së shpeshti është i kontaminuar me oksid etilen (një substancë e njohur kancerogjene) dhe 1.4 dioksan (me gjasë një tjetër substancë kancerogjene).

5. AROMAT SINTETIKE
Para së gjithash, termat “parfum” dhe “aromë” janë, në thelb, një parafjalë e shkëlqyeshme për një numër përbërësish të këqij që prodhuesit duket se i përbirojnë ligjërisht. Parfumet shpesh përmbajnë ftalate dhe alkoole që thajnë lëkurën. Së dyti, aromat e dizajnuara janë të ndjeshme dhe mund të shkaktojnë shumë dëme, nga dhimbje koke kronike deri tek alergjitë e lëkurës dhe infeksionet.