Arti i gjumit të përsosur

Çfarë bëjnë njerëzit kur ju vjen gjumi në mesditë? Ata pinë kafe, shumë kafe, sepse të rrallë janë ata që mund të lejojnë të bëjë një sy gjumë. Por, edhe kur munden, njerëzit prapë vendosin të qëndrojnë zgjuar për shkak të një rregulli të pashkruar që gjumi i pasdites u rezervohet fëmijëve të vegjël, dhe nga ana tjetër, shumë njerëz e lidhin atë me dembelizmin. Pse të fleni, kur mund të fshish dyshemetë njëqind herë gjatë asaj kohe, apo jo?
A do të ndryshonit mendimin tuaj nëse do t’ju thoshim se një sy gjumë pasdite jo vetëm që do të zgjidhë problemin tuaj të përgjumjen, por gjithashtu do të rrisë produktivitetin, kreativitetin, kujtesën dhe gjendjen shpirtërore? Hulumtimet e fundit sugjerojnë që gjumi i pasdites rrit imunitetin dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Sidoqoftë, mbani në mend se gjumi në mesditë është si një shpatë me dy tehe, gjumi i tepërt me siguri do t’ju sjellë një kundërveprim – nervozizëm, agjitacion dhe një kokëdhimbje. Për efekte maksimale pozitive, ndiqni rregullat më poshtë:

SHIKONI ORËN
Nëse jeni të përgjumur dhe keni mungesë gjallërie dhe energjie edhe për aktivitetet e përditshme, atëherë duhet të bëni një sy gjumë për 15 deri në 30 minuta. Vlerësohet se kjo kornizë kohore është mjaft e mjaftueshme që një person të rifillojë organizmin. Por nëse keni nevojë për rifillimin e trurit sepse jeni kurthuar në një bllokim mendor, atëherë rezervoni  90 minuta. “Dremitja me kohëzgjatje prej 90 minuta do t’ju ndihmojë të zvogëloni presionin që ndjeni dhe do të nxis kreativitetin, pasi korniza kohore mbulon të gjithë ciklin e gjumit, duke filluar nga ai më i lehti dhe më pas duke ju çuar në fazat më të thella të gjumit dhe më tej,” thotë Sara Mednik, një profesoreshë në Universitetin e Kalifornisë dhe autore e “Dremit!” Ndryshoni jetën tuaj ”(Take a Nap! Change Your Life). Paralajmërim: zgjimi në mes të një cikli (kur jeni në fazën më të thellë të pushimit) mund të shkaktojë shqetësim, letargji, ngathtësi – një gjendje që është e vështirë për tu kapërcyer – ashtu si gjumi i tepërt. Për të mos gabuar, përdorni orën e alarmit ose, për të qenë më të saktë, caktoni një aktivitet ose takim që do t’ju inkurajojë të ngriheni.

SPORTI VJEN MË VONË
Shumica e njerëzve kanë një dilemë nëse duhet të bëjnë ushtrime para ose pas dremitjes. Zgjidhni opsionin e dytë, sepse ushtrimi stimulon trurin, duke e bërë më të vështirë të bjerë në gjumë. Ushtrimi stimulon energjinë në mënyrën e vet unike, por në asnjë mënyrë nuk siguron pushimin e nevojshëm për trupin dhe trurin. Vetë ekspertët e fitnesit pajtohen që gjumi zgjat deri në 30 minuta ndikojnë në qëndrueshmërinë dhe forcën e atyre që bëjnë stërvitje. Nëse kjo strategji nuk përshtatet fare me orarin tuaj, atëherë përpiquni të ushtroni të paktën dy orë para se të shkoni në shtrat. Kaq është koha e mjaftueshme që temperatura e trupit dhe rrahjet e zemrës tuaj të kthehen në normale për ta bërë më të lehtë për ju të bini në gjumë.

JINI TË SAKTË
Mundohuni të bëni një sy gjumë rreth të njëjtën kohë çdo ditë (edhe nëse ky zakon do t’ju bëhet gëzim vetëm për fundjavën). Nëse e ndiqni orarin, në një kohë shumë të shkurtër trupi juaj do të mësojë kur të fiket në mënyrë që të pushoni, kështu që do të jetë më lehtë dhe më shpejtë për ju të bini në gjumë dhe do të jeni më pak të çorientuar kur zgjoheni. Shumica e njerëzve bien në gjumë midis orës 14:00 dhe 16:00, por nëse trupi tregon shenja lodhjeje (koka juaj bie, jeni zverdhur, shikimi juaj është turbulluar) më herët a më vonë se koha e paracaktuar, atëherë dëgjoni këto shenja. Nëse nuk keni arritur të bëni një sy gjumë për të paktën 3 ose 4 orë para gjumit kryesor, konsiderojeni dremitjen si të dështuar. Është më mirë të shkoni në shtrat gjysmë ore më herët sesa të sabotoni gjumin e natës.

NUK DORËHIQENI NGA REHATIA
Dremitja nuk do të thotë se duhet të shqetësohesh dhe të flesh i ulur, i pambuluar, ndërsa TV është duke punuar, në mënyrë që të mos biesh rastësisht në gjumë. Kjo vetëm do t’ju bëjë të rrotulloheni, pasi nuk do të jeni rehat dhe do të humbni kohën tuaj. Për të mos përmendur që në planin afatgjatë rrezikoni të prishni gjumin e shpejtë dhe mirëmbajtjen e gjumit. Kështu që gjeni një vend të rehatshëm dhe merrni një batanije. Nuk është e nevojshme të jetë dhoma e gjumit, shtrihuni në një shtrat tjetër për ta bërë më të lehtë që truri juaj të bëjë dallimin midis gjumit të ditës dhe gjumit të natës. Mos harroni, parakushti më i rëndësishëm për një sy gjumë(dremitje) të dobishëm është qëndrueshmëria.

Unë nuk dua të fle gjatë ditës fare! A duhet të përpiqem të dua?
Pothuajse 40% e njerëzve nuk ndiejnë ndonjë përfitim nga gjumi gjatë ditës. Nëse nuk ju pëlqen dremitja, kjo do të thotë që ju jeni mësuar me gjumë mono fazor, të udhëhequr nga dita dhe nata, dhe nuk mund të bini në gjumë në çdo kohë. Ose mund të jeni ngopur me gjum dhe jeni të çlodhur. Para se të hiqni dorë plotësisht nga dremitjet e pasdites, përpiquni t’i praktikoni ato brenda një muaji duke bërë një sy gjumë 3 herë në javë. Nëse ende nuk mund të bini në gjumë ose të zgjoheni, provoni meditimin ose një pushim të qetë – uluni zgjuar në një dhomë gjysmë të errët. Kjo teknikë mund të çimentojë njohuritë në 10 minuta, ka gjetur një studim i ri.