Intuita në vend të dietës – e mundur apo jo?

Imagjinoni të jeni në gjendje të hani atë që dëshironi dhe kur të doni pa kompromentuar linjën. Epo, të dashur, shumë njerëz ia dalin mbanë. Është një vakt intuitiv i bazuar në parime kryesore siç janë kundërshtimi i idesë së dietës dhe urisë dhe, më e rëndësishmja, pajtimi me ushqimin. Një dietë intuitive është në të vërtetë një vakt i zhytur në mendime që synon të rrisë vetëdijen për urinë e vërtetë përkundrejt urisë emocionale.
Një dietë intuitive do t’ju nxisë të përdorni sistemin rregullues të trupit tuaj (ndjenjën e urisë dhe ngopjes) për ta bërë më të lehtë të vendosni se çfarë, sa dhe kur të hani, në vend që të rëndoni veten me dietat.
Falë një studimi të gjerë, ne tani dimë se cilat ushqime janë të shëndetshme, dhe tani duhet të injorojmë shkencën dhe të dëgjojmë trupin? Dhe çfarë nëse dëshiron ëmbëlsira në mëngjes?
Mos u shqetëso, ai ndoshta nuk do ta dëshirojë atë. Kërkimet tregojnë se një dietë që nuk përfshin kufizime rrallë çon në stërngopje ose një zgjedhje jo të shëndetshme të racioneve (vakteve). Kjo është për shkak të procesit të përshtatjes- sa më i qasshëm të jetë ushqimi, aq më pak tërheqës është.

Në vitet 1990, psikologu Jean Kristerler zbuloi se një program gjashtë javor e konsumit të ushqimit me maturi ishte i dobishëm në zvogëlimin e çrregullimit të njohur si ngrënia e pakontrolluar. Që atëherë, studime të ndryshme kanë konfirmuar se ngrënia e zhytur në mendime zvogëlon aspektin emocional dhe rregullon sasinë e racionit tek të rriturit, pavarësisht nga pesha e tyre trupore. Po në lidhje me humbjen e peshës?
Ngrënësit intuitivë kanë tendencë të kenë një indeks më të ulët të masës trupore (BMI) sesa ata që numërojnë kalori. Sidoqoftë, në një studim gjashtë-javor ku u krahasuan se kush do të humbiste më shumë peshë, ngrënësit intuitivë ose ata që i nënshtroheshin kufizimit të kalorive, fituesit dolën të dytët. Por është mirë të dini se në planin afatgjatë, gjërat janë anasjelltas.
Pra, bëhuni një konsumator intuitiv i gjithë atij ushqimi përreth jush? Po, veçanërisht nëse doni të shpëtoni nga dietat. Për një marrëdhënie plotësisht të relaksuar me ushqimin, thjesht respektoni trupin tuaj kur keni uri, por edhe kur jeni plot.

Përtyp intuitivisht
Para dhe pas ngrënies, vini re nivelin e urisë dhe ngopjes në një shkallë 1 deri në 10 (1 – bosh, 10 – stomakun e plotë). Në mënyrë ideale, ju duhet të filloni të hani në 3 dhe të ndaleni në 7.
Ushqimi në kombinim me aktivitete të tjera nënkupton rritjen e rrezikut nga ngopja e tepërt. Hani të paktën një vakt në ditë në paqe.
Mos hani si qen, nëse përtypni sikur nuk keni parë ushqim, atëherë jeni të uritur, dhe kjo është gabim. Lëreni pirunin midis kafshatave, përtypni dhe mos harroni të merrni frymë.