SHPARG

Perime me energji të ulët (93% ujë) por vlerë të lartë ushqyese. Përmban më shumë kalium, fosfor, kalcium dhe magnez, vitaminë C dhe B6. Kinezët e lashtë e përdorën atë si ilaç për kollën e thatë, ulcerat dhe ënjtjen. Ata besuan se shpargu zvogëlon dhimbjen në këmbë, kështu që ata e vendosin atë në xhelet për dush. Është një diuretik i njohur dhe burimi më i pasur i flavonoidit rutin, i cili ul kolesterolin, ul shtypjen e gjakut dhe forcon kapilarët e dobësuar. Konsumoni atë gjatë punës së gjatë dhe të vështirë të trurit.