Што е поздраво за старт на денот?
Со вистински избор на хранливи материи наутро, речиси без исклучок ќе имате продуктивен ден со многу енергија. Но, кој е вистинскиот избор? Слаткиот појадок почесто ги дразни сетилата, иако постојат убедливи аргументи дека е многу поздраво да појадувате солен оброк. Во ера на чиа пудинг и житарки со млеко и мед, ова можеби ви звучи чудно, но придобивките од солениот оброк вреди да се истражат.
Повеќе енергија
Солениот оброк обезбедува стабилно и постепено ослободување енергија во текот на утрото. За разлика од слаткиот појадок кој може да предизвика нагло покачување на шеќерот во крвта проследен со нагло паѓање, солената храна има побалансиран профил на макронутриенти кои одржуваат стабилно ниво на шеќер. Ова помага да се одржи нивото на енергија во текот на целиот ден и плус го продолжува чувството на ситост. Здравиот солен појадок како тост со авокадо попрскан со морска сол или омлет богат со протеини, ќе ве засити и ќе ве поттикне да се фокусирате.
Подобра когнитивна функција
Истражувањата покажуваат дека натриумот, кога се консумира во соодветни количини, може да ја подобри когнитивната функција. Натриумот помага во одржување на електричната активност на мозокот, што е од суштинско значење за когнитивните процеси. Солен оброк наутро може да ги обезбеди потребните хранливи материи за поддршка на здравјето на мозокот, за подобрување на концентрацијата и на менталната јасност. Ова може да биде особено корисно за студентите, вработените и секој кој треба да биде ментално буден во текот на денот.
Подобра хидратација
Иако делува контрадикторно, солениот оброк всушност може да помогне во одржувањето на соодветна хидратација. Натриумот помага да се регулира рамнотежата на течностите во телото, осигурувајќи дека клетките се соодветно хидрирани. Ова е особено важно по ноќниот сон, бидејќи телото обично дехидрира додека одмора. Започнувањето на денот со вкусен солен појадок може да помогне да се надополнат изгубените електролити и да се поддржи целокупната хидратација.
Помала потреба за благо
Започнувањето на денот со вкусен оброк може да помогне да се намали желбата за слатки закуски подоцна во текот на денот. Солената храна може да обезбеди чувство на ситост и на задоволство, намалувајќи ја веројатноста да посегнете по нездрави задоволства. Ова може да придонесе за подобар избор на исхрана и за поддршка на режимот за слабеење.
-Науката за солта-
Солта, или натриум хлорид, е суштински минерал што му е потребен на телото да функционира. Натриумот игра клучна улога во одржувањето на рамнотежата на течностите, преносот на нервите и мускулната функција. Додека прекумерното внесување сол е поврзано со здравствени проблеми како хипертензија, избалансирана количина е од витално значење за целокупната благосостојба.
Лесни и вкусни идеи за солен појадок
- Тост од авокадо: Намачкајте пасиранo авокадо на потпечено лепче на тост, посипете со морска сол и капнете малку лимон.
- Грчки јогурт со јаткасти плодови и семки: Сипете грчки јогурт, додајте мешавина од јаткасти плодови, семки и малку сол за појадок полн со протеини.
- Солени овесни снегулки: Потопете овесни снегулки во јогурт, а озгора посолете со малку крупна морска сол.
- Мафини со јајца: Направете мафини од овесно брашно, јајца, брокола, млада тиквичка и урда за комплетен оброк со протеини и јаглехидрати.
- Ѓеврек со чаден лосос: Кога не ви се готви, купете ѓеврек од цели зрна и комбинирајте го со крем сирење и чаден лосос.