За вкусни јадење и повеќе време за себеси
Готвењето е уметност што ги спојува креативноста и науката за да ги скокотне ситилата и да го усреќи стомакот и мозокот. Без разлика дали сте искусен готвач или штотуку го почнавте своето кулинарско патување, овие генијални трикови ќе го трансформираат начинот на кој работите во кујната. Понекогаш, потребни се само неколку паметни трикови за да го претворите времето поминато во кујната во забавна активност што ќе ве релаксира. Кулинарската моќ на многу готвачи се крие токму зад вакви или слични трикови за готвење. Вклучувањето на овие совети во вашата рутина за готвење не само што ќе ви заштеди време, туку и ќе ги подобри вкусовите и презентацијата на вашите јадења. Експериментирајте со овие трикови и гледајте како вашата кујна се трансформира во оаза на креативност!
Замрзнете свежи билки во масло
Зачувајте ја свежината на билките замрзнувајќи ги во калапи со коцки мраз исполнети со маслиново масло. Ова не само што ги спречува да венеат, туку и додава вкусен пресврт при готвењето.
Користете цитрусно овошје за омекнување месо
Пред да го печете или пржите месото, маринирајте го во сок од цитрус. Киселоста помага да се омекне месото, што резултира со повкусно и сочно јадење.
Оживејте го бајатиот леб
Не фрлајте го лебот само затоа што е два дена стар! Посипете малку вода врз парчињата леб и стоплете ги во рерна неколку минути. Ќе излезе освежен и речиси исто толку добар како тазе леб.
Сода бикарбона за совршено варени јајца
Додајте една лажичка сода бикарбона во водата кога ги варите јајцата. Ова го олеснува лупењето, бидејќи содата помага лушпите лесно да се одвојат од белките.
Студена вода за свеж зеленчук
Откако ќе го бланширате зеленчукот, потопете го во ледена вода за да ги зачувате живописните бои и крцкавоста. Оваа подготовка го препололува потребното време за готвење и уште поважно, спречува зеленчуците да станат кашести.
Конец за беспрекорно исечени парчиња торта
Користете забен конец без мирис или обичен конец за шиење, за да ја исечете тортата на совршени коцки. Повлечете го конецот нежно надолу низ колачот и ќе добиете чисти и прецизни парчиња без да ја уништите структурата на тортата.
Забрзајте го зреењето на авокадото
Планиравте да подготвите гвакамоле, но авокадото што го имате дома е потврдо од орев? Во тој случај, ставете го во хартиена кеса заедно со банана или јаболко. Етиленскиот гас што го испуштаат овие плодови го забрзува процесот на зреење.
Одржувајте го кафениот шеќер мек
Кафениот шеќер има тенденција да се згрутчува и стврднува, но со додавање парче леб во садот за чување се задржува влагата па шеќерот останува мек и лесен за употреба.
Гответе ориз со кујнска крпа
Ставањето кујнска крпа под капакот во садот во кој се вари ориз, ја апсорбира вишокот влага, спречувајќи го оризот да стане премногу леплив.
Замрзнете вино за готвење
Истурете го остатокот од виното во калапи за коцки мраз и замрзнете го. Користете ги овие коцки вино за готвење за да додадете длабочина и вкус на сосовите и чорбите.
Цитрус во микробранова печка за повеќе сок
Пред да цедите цитрусно овошје, ставете ги овошјата во микробранова печка од 10 до 15 секунди. Ова го омекнува овошјето, а тоа го олеснува цедењето на сокот, па чашата е пополна.
Користете тегла за домашни преливи
Подгответе ги и чувајте ги преливите за салата во тегла. Едноставно, енергично протресете ја теглата за да се емулгираат состојките без да треба да вклучувате блендер.
Алуминиумска фолија за одржување топлина
Завиткајте ги свежо зготвените јадења во алуминиумска фолија за да ги одржувате топли со часови и да не губите време да ги топлите одново.
Изрендајте путер за побрзо омекнување
Ви треба брзо омекнат путер на собна температура? Изрендајте го со помош на ренде за сирење за да го забрзате процесот на омекнување и продолжете со готвење.
Печени зачини за подобрен вкус
Пред да ги користите зачините во рецепт, печете ги во сува тава неколку секунди. Ова ги засилува нивните вкусови и му дава нова димензија на јадењето.