15 truke gjeniale gatimi

15 truke gjeniale gatimi

Për ushqime të shijshme dhe më shumë kohë për veten

Gatimi është një art që ndërthur kreativitetin dhe shkencën për të gudulisur shqisat dhe për të kënaqur stomakun dhe trurin. Pavarësisht nëse jeni një kuzhinier me përvojë ose sapo keni filluar udhëtimin tuaj të gatimit, këto truke gjeniale do të transformojnë mënyrën e punës në kuzhinë. Ndonjëherë, mjaftojnë vetëm disa truke të zgjuara për ta kthyer kohën e kaluar në kuzhinë në një aktivitet argëtues që do t’ju relaksojë. Shkathtësia kulinarike e shumë shefave të kuzhinës fshihet pikërisht pas këtyre trukeve ose të ngjashme të gatimit. Përfshirja e këtyre këshillave në rutinën tuaj të gatimit jo vetëm që do t’ju kursejë kohë, por gjithashtu do të përmirësojë shijet dhe pamjet e pjatave tuaja. Eksperimentoni me këto truke dhe shikoni se si kuzhina juaj transformohet në një oazë kreativiteti!

Ngrini bimët e freskëta në vaj

Ruani freskinë e bimëve duke i ngrirë në kallëpe me kube akulli të mbushura me vaj ulliri. Kjo jo vetëm që i pengon ato të vyshken, por gjithashtu i shton një shije të veçantë gatimit.

Përdorni agrumet për të zbutur mishin

Përpara se ta piqni ose ta skuqni mishin, marinojeni me lëng agrumesh. Aciditeti ndihmon në zbutjen e mishit, duke rezultuar në një pjatë më të shijshme dhe më të lëngshme.

Ringjalleni bukën e ndenjur

Mos e hidhni bukën vetëm se është dy ditë e vjetër! Spërkatni me pak ujë fetat e bukës dhe ngrohni ato në furrë për disa minuta. Do të dalë një bukë e freskët dhe pothuajse aq e mirë sikur të ishte taze.

Sodë buke për vezë të ziera në mënyrë perfekte

Shtoni një lugë çaji sodë buke në ujë kur i zieni vezët. Kjo e bën më të lehtë qërimin, pasi soda e bukës ndihmon që lëvozhgat të ndahen lehtësisht nga të bardhat.

Ujë të ftohtë për perime të freskëta

Pasi t’i keni përvëluar perimet (t’i zieni për disa minuta në ujë me kripë), zhytni ato në ujë me akull për të ruajtur ngjyrat e tyre të gjalla dhe freskinë. Kjo mënyrë e përgjysmon kohën e nevojshme të gatimit dhe më e rëndësishmja, parandalon që perimet të zbuten.

Fije peri për copa torte të prera në mënyrë të përsosur

Përdorni fill dentar pa aromë ose fije qepëse të zakonshme për të prerë tortën në katrorë të përsosur. Tërhiqeni fillin lehtë poshtë nëpër tortë dhe do të fitoni copa të pastra dhe të sakta pa e shkatërruar strukturën e tortës.

Përshpejtoni pjekjen e avokados

Planifikoni të gatuani guakamole, por avokadoja që keni në shtëpi është më e fortë se një arrë? Në këtë rast, vendoseni në një qese letre së bashku me një banane ose mollë. Gazi i etilenit që lëshojnë këto fruta përshpejton procesin e pjekjes.

Mbajeni të butë sheqerin e kaftë

Sheqeri i kaftë ka tendencë të grumbullohet dhe të ngurtësohet, por nëse shtoni një fetë buke në enën e ruajtjes do të mbajë lagështinë, e në këtë mënyrë sheqeri do të mbetet i butë dhe i lehtë për t’u përdorur.

Gatuani orizin me një peshqir kuzhine

Vendosja e një peshqiri kuzhine nën kapakun e tenxheres ku zien orizi thith lagështinë e tepërt, duke parandaluar që orizi të bëhet shumë ngjitës.

Ngrini verë për gatim

Hidhni pjesën e mbetur të verës në kallëpe me kube akulli dhe ngrini. Përdorni këto kube vere për gatim, për t’u shtuar thellësi dhe shije salcave dhe çorbave.

Agrume në mikrovalë për më shumë lëng

Përpara se të shtrydhni lëngun e frutave të agrumeve, vendosni frutat në mikrovalë për 10 deri në 15 sekonda. Kjo zbut frutat, gjë që e bën më të lehtë shtrydhjen e lëngut, kështu që gota do të mbushet më shumë.

Përdorni një kavanoz për salcat e bëra në shtëpi

Përgatitni dhe ruani salcat e sallatës në një kavanoz. Thjesht, tundeni kavanozin fuqishëm për të emulsifikuar përbërësit pa pasur nevojë të përdorni përzierësin elektrik.

Letër alumini për ta ruajtur ngrohtësinë

Mbështillni ushqimet e sapo gatuara me letër alumini për t’i mbajtur të ngrohta për orë të tëra dhe për të mos humbur kohë duke i ngrohur sërish.

Grini gjalpin për zbutje më të shpejtë

Keni nevojë për gjalpë të zbutur shpejt në temperaturën e dhomës? Grijeni duke përdorur një rende për të shpejtuar procesin e zbutjes dhe vazhdoni gatimin.

Erëza të pjekura për shije më të mirë

Përpara se të përdorni erëzat në një recetë, skuqni ato në një tigan të thatë për disa sekonda. Kjo përforcon shijet e tyre dhe i jep një dimension të ri ushqimit.