Потребни состојки:
- 200 г наут од конзерва или тегла
- 2 лажици вода од наутот
- 1/2 црвен кромид
- 2 чешни лук
- сол, црн пипер, магдонос, коријандер и други зачини по вкус
- 1 тортиља
- 1 лажица хумус
- малку свежа краставица, шери домати, варена пченка, марула или друг зеленчук по желба
Подготовка:
Блендирајте го наутот заедно со двете лажици вода. Во оваа смеса додајте ги ситно сечканиот лук, кромидот, зачините и убаво промешајте. Од смесата формирајте плескавички и печете ги на хартија за печење на 180 степени по 15 минути од двете страни. Штом се готови, намачкајте ја тортиљата со хумус, наредете ги зеленчуците и на крај наредете ги фалафел плескавиците.