Потребни состојки:
- 2 страка праз, исечкани (само бели и светло зелени делови)
- 2 моркови, излупени и исечени на коцки
- 2 стебленца целер, исечкани на коцки
- 1 средна главица кромид, ситно сечкана
- 3 чешниња лук, ситно сечкани
- 1 лажица маслиново масло
- 6 чаши бујон од зеленчук
- 1 чаша домати исечени на коцки (свежи или конзервирани)
- 1 чаша боранија, сечкана
- 1 чаша зелка, рендана
- 1 чаша кељ или спанаќ, сечкани
- 1 лажичка сува мајчина душица
- 1 лажичка сушен рузмарин
- сол и бибер по вкус
- сок од 1 лимон
Подготовка:
Во големо тенџере загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Додајте ги сечканиот кромид и лукот и малку пропржете ги. Во тенџерето додајте ги исечканиот праз, морковите и целерот. Гответе 5-7 мин. со повремено мешање додека зеленчукот не почне да омекнува. Истурете ја супата од зеленчук, доматите исечкани на коцки, боранијата, зелката, сувата мајчина душица и сувиот рузмарин. Оставете ја супата да зоврие, а потоа варете на тивко околу 15-20 мин. При крај, додајте го сечканиот кељ и варете уште 2-3 мин. Зачинете ја супата со сол и црн пипер по вкус. Исцедете сок од еден лимон и сипете го во супата штом стане млака.