Смоква

Смоква

Смоквaта е едно од најстарите овошја познати на човештвото, ценето поради слаткиот вкус и здравствените бенефити. Во 100 г свежи смокви има само 74 калории и изобилство од диетални влакна, што ги прави хранлива закуска. Диеталните влакна го помагаат варењето, го поттикнуваат редовното празнење на цревата и помагаат во регулирање на нивото на шеќер во крвта и на тежината. Смоквата содржи антиоксиданти, особено полифеноли, кои ги штитат клетките од оксидативен стрес и го намалуваат ризикот од хронични болести како рак и срцеви заболувања. Калиумот во смоквите помага за регулација на крвниот притисок така што го неутрализира натриумот. Калиумот го поддржува здравјето на срцето и го намалува нивото на холестерол.

Смоквата обезбедува калциум и магнезиум, минерали кои ја одржуваат густината на коските, а со тоа го намалуваат ризикот од остеопороза. Витаминот Ц во смоквите го зајакнува имунолошкиот систем преку зајакнување на способноста на телото да се бори против инфекции. Витаминот К ја одржува вискозноста на крвта спречувајќи згрутчување. Смоквите може да се консумираат свежи или суви, а секоја форма нуди уникатни придобивки. Без разлика дали се додаваат во салати, десерти или се јадат сами, смоквите се здрав додаток на секоја диета. Јадете ги во умерени количини за да го подобрите целокупното здравје.