Ф’стакот е вистинско хранливо богатство со одличен вкус и бројни здравствени придобивки. Овој мал, но моќен јаткаст плод, е еден од најдобрите природни извори на протеини, здрави масти и антиоксиданти, што го прави идеален избор за секој што сака да ги одржува својата енергија и виталност во текот на денот. Она што го издвојува ф’стакот од останатите јатки е неговата уникатна комбинација на мононезаситени масти и растителни стероли, кои го поддржуваат здравјето на срцето и помагаат во одржување на нормално ниво на холестерол.
Покрај тоа, тој е природно богат со калиум, содржи дури повеќе од повеќето овошја, што го прави совршен сојузник во регулирањето на крвниот притисок и функцијата на мускулите. Овој јаткаст плод изобилува со антиоксиданти, вклучувајќи лутеин и зеаксантин, кои го штитат видот и ја неутрализираат штетата од слободните радикали. Покрај тоа, ф’стакот е еден од ретките јаткасти плодови што содржи значителна количина на витамин Б6, кој е клучен за производство на хемоглобин, подобрување на расположението и зајакнување на имунолошкиот систем. Ако се грижите за линијата, ф’стакот е одличен избор! Иако е богат со масти, неговата комбинација на влакна и протеини создава долготрајно чувство на ситост и може да помогне во контролирање на апетитот.
Освен тоа, неговите пребиотички влакна го поттикнуваат растот на добрите бактерии во дигестивниот систем, што позитивно влијае на варењето. Ф’стакот може да се консумира свеж, печен, во салати, десерти или како додаток во смути.