Потребни состојки:
- 100 г леќа
- 1 јајце
- 1 помал кромид
- 1 морков
- 1 чешне лук
- 1 рака ситно сечкан магдонос
- сол и зачини по желба
- 1 марула
- 1 кафена лажица маслиново масло
Подготовка:
Леќата сварете ја или одвечер ставете ја да кисне во вода. Ситно исечкајте ги морковот, кромидот и лукот и пропржете ги. Потоа, ставете ги во длабок сад, сипете ја леќата откако убаво ќе ја исцедите од вода, додајте ги јајцето, магдоносот и зачинете. Убаво соединете ја смесата со лажица. Од смесата формирајте бургерчиња, ако има потреба извалкајте ги во интегрално брашно и пржете ги на загреана тава со малку масло. Послужете ги со марула салата.