Потребни состојки:
- 3 големи или 6 помали тортилји
- 3 јајца
- 100 мл млеко
- 1 лажица јаворов сируп
- 1 лажичка ванила екстракт
- прстофат цимет
- малку путер или масло за пржење
Состојки за сервирање:
- свежо овошје (јагоди, банани, боровинки)
- мед
- грчки јогурт
- малку сечкани ореви или лешници (по желба)
Подготовка:
Во длабока чинија изматете ги јајцата, млекото, јаворовиот сируп, ванилата и циметот. Ако тортилјите се поголеми, исечете ги на половина или во форма на триаголници. Потопете ги тортилјите во смесата од јајца, внимавајќи да впијат добро од сите страни, но без да се распаднат. Загрејте путер или масло во тавче на средна температура. Пржете ги тортилјите од двете страни додека не добијат златнокафена боја (2-3 минути по страна). Ставете ги на чинија и украсете со свежо овошје. Прелијте со мед, посипете сечкани ореви или лешници и комбинирајте со грчки јогурт.