Потребни состојки:
- 4 говедски шницли (околу 150-200 грама секоја)
- 2 лажици маслиново масло
- 1 голема главица кромид, ситно сечкана
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 1 чаша црвено вино (суво)
- 1 чаша говедска супа од коцка
- 1 лажица доматно пире
- 1 лажичка свежа или сува мајчина душичка
- 1 ловоров лист
- сол и мелен црн пипер
- свеж магдонос за декорација
Подготовка:
Зачинете ги шницлите со сол и црн пипер од двете страни. Загрејте 1 лажица маслиново масло во тава на средна температура. Пржете ги шницлите по 3-4 мин. од секоја страна додека не добијат убава златна кора. Извадете ги од тавата и ставете ги настрана. Во истата тава додајте уште една лажица маслиново масло и кромид. Пржете го кромидот додека не омекне и добие златна боја. Додајте го лукот и пржете уште 1 минута. Истурете го црвеното вино во тавата и измешајте го добро со кромидот и лукот, истовремено гребејќи ги сите кафени делови од дното на тавата. Гответе го виното околу 5 минути, додека не се намали за половина. Додајте ги говедската супа, доматното пире, мајчината душичка и ловоровиот лист. Оставете го сосот да се вари на тивок оган околу 10-15 минути за да се спојат вкусовите. Вратете ги шницлите во тавата со сосот и оставете ги да се готват на тивок оган уште 5 минути за да впијат дел од сосот. Наредете ги шницлите на чинија и прелијте ги со сосот. Декорирајте со свеж магдонос и сервирајте со печен компир или зеленчук по избор.