Колку се силни вашите коски?

Колку се силни вашите коски?

Работен стрес, слаба исхрана, минимална физичка активност …

Вашиот животен стил тивко го слабее вашиот скелет.

30% од жените на возраст над 60 години патат од остеопороза, состојба во која доаѓа до слабеење на коските и фрактури во понапредните фази од болеста. Една од секои две жени на возраст над 50 години има скршеница поврзана со остеопороза.

Иако се смета дека само постарите заболуваат од болеста, се почесто остеопорозата ги напаѓа и жените во нивните 40-ти и 30-ти години. Основната причина за загубата на коскената маса кај жените во периодот на менопаузата е недостигот на женскиот полов хормон естроген, а во постменопаузата зголеменото присуство на паратхормонот, намалената концентрација на витаминот Д и лошата апсорпција на калциумот во тенкото црево.

Што треба да сторите за да си помогнете?
Вежбајте

Пешачење, трчање, танцување, качување по скали, вежби со тегови – ова се вежбите кои фитнес тренерите им ги препорачуваат на луѓето кои сакаат брзо и ефективно да ги согоруваат калориите. Можеби не сте знаеле, но овие вежби ги зацврстуваат коските со тоа што ја згуснуваат коскената маса. Препорачливо е вежбите со отпор да ги практикувате два или трипати неделно; најмалку трипати во неделата да трчате; да пешачите минимум 30 минути секој втор ден.

Избегнувајте протеини од животнско потекло

Студиите покажуваат дека големата количина животински протеини предизвикуваат поголема загуба на коскената маса и минералите во споредба со исхраната што се базира на протеини од растително потекло. Доколку консумирате животински протеини повеќе од потребното, ќе ја зголемите киселоста во крвотокот, а за истата да се неутрализира, се лачи калциум од коските кој на крај завршува во урината. Калциумот е есенцијален за животот на коските, а на овој начин само неповратно се троши. Односот на месо од една страна и зеленчук и овошје од друга, нека биде 1:3.

Не слабејте премногу

Здрава количина масти е неопходна за организмот. Нискиот процент на масти не може да произведе естроген, кој во комбинација со калциумот ја одржува цврстината на коските. Фрактурите се многу почести кај слабите жени што боледуваат од остеопороза. Нормалното ниво на масти кај жените изнесува од 20 до 27%. Можеби сега уживате во резултатите од диетата, но остеопорозата е последица што ќе ја почувствувате во менопаузата. Диетата обично значи храна со помалку калциум, а кога телото ќе почувствува недостаток, надоместува од коските.

Секој ден радувајте му се на сонцето

Залудно јадете храна богата со калциум ако истовремено не внесете витамин Д и витамин К2. Тие се неопходни за калциумот да се апсорбира во коските. Недостатокот на калциум ја намалува густината на коскената маса, а тоа води до остеопороза. Сонцето најмногу го дозира телото со витамин Д, но тука се рибиното масло и јајцата како надополнување. Редовното користење крем со заштитен фактор ја блокира апсорпцијата на витамин Д, затоа, додека сонцето е здраво (наутро или после 18 часот) изложете се на сонце 20 минути без заштита. Во текот на зимскиот период, пијте мултивитамини што содржат калциум, магнезиум, витамин Д и бор.

Пијте алкохол со мера

Алкохолот ја спречува апсорпцијата на нутритивните состојки од храната, особено оние што се пожелни за коските. Тој е познат дуеретик, што значи го поттикнува исфрлањето на хранливите состојки уште пред тие да стигнат до крвотокот. Но, ова се однесува само ако пиете алкохол во прекумерни количини.