Потребни состојки:
- 500 г печена тиква
- 1 големо кисело јаболко (Грени Смит)
- 1 кромид
- 1 чешне лук
- 500 мл бујон од зеленчук
- 50 мл грчки јогурт
- 1 лажица путер
- сол, црн пипер, мускатно оревче
- една рака печени лешници
Подготовка:
Ситно исечкајте ги кромидот и лукот и пропржете ги на путер. Додајте ги печената ткива и излупеното, исечкано јаболко и нив кратко пропржете ги. Налејте го бујонoт и варете го зеленчукот дваесетина минути. Пасирајте го со виљушка или блендер за да постигнете кремаста текстура. Зачинете со сол, црн пипер и мускатно оревче по вкус. Сервирајте со топка грчки јогурт на средина и наросете со крцкави печени лешници.
