Најпопуларното летно овошје има неповторлив освежувачки ефект за организмот благодарение на високата содржина на вода, која сочинува 92 % од неговата тежина. Содржи многу малку калории, само 30 на 100 грама, а богато е со витамини, минерали и антиоксиданти. Клучните хранливи материи во составот на лубеницата се витамините А, Ц и Б6, кои ја поддржуваат функцијата на имунолошкиот систем, здравјето на кожата и енергетскиот метаболизам. Витаминот А, добиен од бета-каротин, ги подобрува видот и здравјето на кожата, додека витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем и делува како антиоксидант.
Лубеницата обезбедува и калиум, суштински минерал за одржување на правилната функција на срцето и на мускулите. Дополнително, содржи магнезиум и мали количини на други минерали како калциум и фосфор. Ликопенот, пигментот одговорен за црвената боја на лубеницата, е силен антиоксидант поврзан со намален ризик од одредени видови рак и кардиоваскуларни болести. Цитрулинот, аминокиселина која се наоѓа во лубеницата, придонесува за подобрување на протокот на крв и намалување на болката во мускулите. Природните шеќери од овошјето обезбедуваат брз извор на енергија, додека содржината на влакна помага во варењето.