Потребни состојки:
- 2 средни модри патлиџани (исечкани по должина)
- 100 г јогурт со ниска масленост
- 1 лажица хималајска сол
- мелен црн пипер
- свеж коријандер по вкус
- 1/2 чешне лук, столчен
- 20 г крупно сечкани ореви
- цеден сок од 1/2 лимон
- 1 калинка
Подготовка:
Посолете ги парчињата модар патлиџан и оставете ги да се исцедат од вишокот вода. На електрична скара загреана на висока температура ставете ги парчињата модар патлиџан и печете ги 3-4 минути од двете страни се додека добијат златна боја и траги од скарата. Во подлабок стаклен сад ставете ги јогуртот, коријандерот, оревите, сокот од лимон, лукот, солта и црниот пипер. Измешајте ги сите состојки заедно и преливот е подготвен. Прелијте ги модрите патлиџани штом се оладат и озгора декорирајте ги со зрна калинка.