Потребни состојки:
- 2 средни тиквички, изрендани
- 1 филџан палента
- 4 јајца
- 150 г сирење или фета (може и мешавина со кашкавал)
- 1 чаша грчки јогурт
- 1 лажица маслиново масло
- 1/2 лажичка прашок за печиво
- сол и бибер по вкус
- свеж копар или магдонос (по желба)
Подготовка:
Изренданите тиквички посолете ги и оставете ги 10 минути да пуштат вода. Потоа добро исцедете ги. Во голем сад, изматете ги јајцата со жица за матење, па додајте ги јогуртот, сирењето, палентата, маслиновото масло и прашокот за печиво. Додајте ги тиквичките во смесата и зачинете со сол, бибер и свежи зачини по вкус. Сипете ја смесата во плех подмачкан со масло или обложен со хартија за печење. Печете ја питата во загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути, или додека добие златна боја. Оставете ја малку да се олади пред да ја сечете.