Пита со пилешко, печурки и праз

Пита со пилешко, печурки и праз

Потребни состојки:

  • 50 г путер
  • 3 страка праз, ситно сечкан
  • 1 гранче мајчина душица
  • 100 г печурки
  • 5-6 парчиња пилешки стек исечкан на коцки
  • 30 г брашно
  • малку бело вино (по избор)
  • 300 мл пилешка супа
  • 500 мл неутрална павлака (хопла)
  • 1/2 цеден лимон
  • готово тесто за пита или лиснато

Подготовка:

Загрејте го путерот во плитка тава и ставете го празот да се пржи на тивок оган и зачинете со мајчина душица. Додајте ги печурките и пржете уште 5 минути, а потоа малку засилете го огнот. Додајте го месото и пржете го додека да порумени, а потоа разнесете го брашното врз смесата и гответе уште 2 минути постојано мешајќи.

Сипете малку вино по вкус и пржете уште 1 минута. Сипете ги сокот од лимон, хоплата, зачините и штом почне смесата да се згуснува тргнете ја тавата од оган. Расукајте го тестото во кора со која ќе го обложите огноотпорниот сад за питата. Сипете го месото, а озгора поклопете ја питата со уште една кора свиткана на краевите. Премачакјте ја кората со жолчка од јајце.

Печете на 200 степени околу половина час додека питата порумени.