Пролетна чинија со пилешко и хумус

Пролетна чинија со пилешко и хумус

Потребни состојки:

  • 300 г пилешки стек
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка лук во прав
  • 1/2 лажичка ким
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка бибер
  • сок од 1/2 лимон

Состојки за гарнир:

  • 1 чаша варен булгур или киноа
  • 1 рака свеж спанаќ или рукола
  • 1/2 авокадо, исечкано
  • 5-6 шери домати, преполовени
  • 2 лажици хумус
  • 1/4 чаша фета сирење (опционално)
  • 1 лажичка семки од сончоглед или сусам

Состојки за прелив:

  • 2 лажици грчки јогурт
  • 1 лажичка сенф
  • 1 лажичка мед
  • 1 лажица лимонов сок
  • 1/2 лажичка сол

Подготовка:

Измешајте ги зачините, маслиновото масло и лимоновиот сок, и убаво втријте го пилешкото месо и оставете го да се маринира најмалку 15-20 минути. Испечете го на скара или пржете го на грил тава околу 20 мин. на 200°C, а потоа исечете го на тенки парчиња. Распределете варен булгур (или киноа) на чинија. Додајте свежи зеленчуци, авокадо и шери домати. Ставете една лажица хумус и наросете фета сирење. Пилешкото наредете го одозгора. Измешајте ги состојките за дресингот и прелијте го оброкот. Додајте потпечени семки од сончоглед за крцкав ефект.