Потребни состојки:
- 300 г пилешки стек
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажичка лук во прав
- 1/2 лажичка ким
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка бибер
- сок од 1/2 лимон
Состојки за гарнир:
- 1 чаша варен булгур или киноа
- 1 рака свеж спанаќ или рукола
- 1/2 авокадо, исечкано
- 5-6 шери домати, преполовени
- 2 лажици хумус
- 1/4 чаша фета сирење (опционално)
- 1 лажичка семки од сончоглед или сусам
Состојки за прелив:
- 2 лажици грчки јогурт
- 1 лажичка сенф
- 1 лажичка мед
- 1 лажица лимонов сок
- 1/2 лажичка сол
Подготовка:
Измешајте ги зачините, маслиновото масло и лимоновиот сок, и убаво втријте го пилешкото месо и оставете го да се маринира најмалку 15-20 минути. Испечете го на скара или пржете го на грил тава околу 20 мин. на 200°C, а потоа исечете го на тенки парчиња. Распределете варен булгур (или киноа) на чинија. Додајте свежи зеленчуци, авокадо и шери домати. Ставете една лажица хумус и наросете фета сирење. Пилешкото наредете го одозгора. Измешајте ги состојките за дресингот и прелијте го оброкот. Додајте потпечени семки од сончоглед за крцкав ефект.