Потребни состојки:
- 2 чаши грчки јогурт
- 2 лажици мед или јаворов сируп
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 чаша мешани свежи бобинки (јагоди, боровинки, малини)
- 1/4 чаша сечкани јатки (бадеми, ореви, лешници)
- 1 сечкана темна чоколада (со најмалку 70 % какао)
Подготовка:
Во сад за матење измешајте ги грчкиот јогурт, медот и екстрактот од ванила додека добиете изедначена смеса. Истурете ја смесата во тава или плех (важно е да го собира во замрзнувачот) обложен со хартија за печење. Користете шпатула за рамномерно да ја распоредите смесата во правоаголна или квадратна форма. Расфрлајте ги измешаните свежи бобинки преку слојот од јогурт, потоа сечканите јатки, а на крај чоколадата. Ставете го листот за печење во замрзнувач да отстои најмалку 3-4 часа за кората од јогурт да се стегне. Скршете ја замрзнатата кора од јогурт на парчиња со саканата големина и форма.