Потребни состојки:
- 1 голема тиква
- 2 моркови
- 1 кромид
- 3 чешни лук
- 1 лажица рендан свеж ѓумбир
- 1 лажичка мелена куркума
- 1 лажичка мелен ким
- 4 чаши бујон од зеленчук
- 1 шолја кокосово млеко
- 2 лажици маслиново масло
- сол, црн пипер и свеж магдонос
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги тиквата и морковите, исечкајте ги на коцки и распоредете ги на плех обложен со хартија за печење. Посипете ги со 1 лажица маслиново масло, зачинете ги со сол и бибер и ставете ги да се печат. Во големо тенџере загрејте 1 лажица маслиново масло и ставете го сечканиот кромид да се пржи околу 5 минути. Додајте ги мелениот лук, ренданиот ѓумбир, куркумата и кимот и пржете уште 2 минути. Во тенџерето додајте го печениот зеленчук, сипете го зеленчуковиот бујон и оставете ја супата да зоврие. Намалете ја топлината и оставете да врие околу 10-15 минути за да се спојат вкусовите. Со блендер пасирајте го зеленчукот за да добиете изедначена смеса. Вратете ја супата на оган и сипете го кокосовото млеко, мешајте постојано. Неопходно е млекото да се загрее без да проврие. Зачинете со сол, црн пипер и свеж магдонос, и семки од тиква за декорација.