Супа од тиква со ѓумбир и куркума

Супа од тиква со ѓумбир и куркума

Потребни состојки:

  • 1 голема тиква
  • 2 моркови
  • 1 кромид
  • 3 чешни лук
  • 1 лажица рендан свеж ѓумбир
  • 1 лажичка мелена куркума
  • 1 лажичка мелен ким
  • 4 чаши бујон од зеленчук
  • 1 шолја кокосово млеко
  • 2 лажици маслиново масло
  • сол, црн пипер и свеж магдонос

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги тиквата и морковите, исечкајте ги на коцки и распоредете ги на плех обложен со хартија за печење. Посипете ги со 1 лажица маслиново масло, зачинете ги со сол и бибер и ставете ги да се печат. Во големо тенџере загрејте 1 лажица маслиново масло и ставете го сечканиот кромид да се пржи околу 5 минути. Додајте ги мелениот лук, ренданиот ѓумбир, куркумата и кимот и пржете уште 2 минути. Во тенџерето додајте го печениот зеленчук, сипете го зеленчуковиот бујон и оставете ја супата да зоврие. Намалете ја топлината и оставете да врие околу 10-15 минути за да се спојат вкусовите. Со блендер пасирајте го зеленчукот за да добиете изедначена смеса. Вратете ја супата на оган и сипете го кокосовото млеко, мешајте постојано. Неопходно е млекото да се загрее без да проврие. Зачинете со сол, црн пипер и свеж магдонос, и семки од тиква за декорација.