Потребни состојки:
- 1 пакување лиснато тесто
 - 2 зрели круши
 - 100 г сирење горгонѕола
 - 2 лажици мед
 - неколку ореви
 - 1 жолчка од јајце (за премачкување)
 - свеж рузмарин
 
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Откако тестото убаво ќе се одмрзне, расукајте го на плех. Излупете ги крушите, исечете ги на тенки кришки и распределете ги на тестото. Озгора, расфрлете ги парчињата горгонѕола. Пропрскајте со мед и наросете со покрупно сечкани ореви и свеж рузмарин. Ако повеќе сакате традиционален вкус, зачинете со цимет наместо со рузмарин. Преклопете ги рабовите од тестото навнатре и премачкајте ги со жолчка. Печете околу 2 минути, неопходно е тестото убаво да порумени.
