Потребни состојки:
- 340 г тестенини по избор
- 3 лажици маслиново масло
- 3 лажици путер
- 3 чешни лук
- 10-12 сечкани листови свежа жалфија
- 450 г печурки
- 240 мл неутрална павлака (хопла)
- 50 г рендан пармезан
- 60 г јатки по избор, тостирани и сечкани
- 2 раце млад спанаќ
- сол, црн пипер и прстофат морско оревче
Подготовка:
Сварете ги тестенините според упатството. Во голема тава загрејте 1 лажица маслиново масло и 3 лажици путер на средна топлина. Додајте ги столчениот лук и сечканите листови жалфија. Пржете 2-3 минути додека да се спојат вкусовите. Додајте ги исечканите печурки и пржете додека не поруменат. Истурете ја густата павлака и гответе 5-7 минути, додека сосот малку не се згусне. Додајте го ренданиот пармезан и мешајте додека не се растопи и соедини. Зачинете со сол, црн пипер и прстофат морско оревче. Додајте ги сварените тестенини во тавчето со сосот и убаво промешајте. Ако сосот е премногу густ, сипете од водата во која се вареа тестенините. Сосема на крај, додајте ги спанаќот и сечканите јатки и убаво промешајте за да се соединат тестенините со сосот. Послужете и посипете со пармезан и сечкани јатки за крцкав ефект.