Пилешка супа

Пилешка супа

Потребни состојки:

  • пилешко месо по желба;
  • 1 главица кромид;
  • морков;
  • целер;
  • пашканат;
  • магдонос;
  • фиде;
  • зачин

Подговтовка:
Пилешкото месо и глави- цата кромид се варат. Свареното месо се сечка на ситни коцки, а потоа се враќа во тенџерето кај кромидот за да зоврие. Овојпат се додаваат рендан морков, целер и пашканат. Супата треба да поврие околу 5 минути, а потоа се додава фидето и се вари уште 5 минути. На крајот се додава малку магодонос и зачини по вкус. Во чинијата секој може да си додаде малку лимон. Пилешката супа е одличен класичен лек за настинка и воспаление на грлото.