Закиселен организам

Закиселен организам

Чуствувате ли хроничен замор, недостаток на енергија, болка во зглобовите или мускулите, имате проблеми со концентрацијата, депресивни сте или тешко ви е наутро да се разбудите и да станете од кревет, се чувствувате изнемоштено? Само еден од овие симптоми лесно укажува на закиселеност на организмот

Слободен влез за многу болести ШТО ЗНАЧИ ПОИМОТ КИСЕЛОСТ НА ОРГАНИЗМОТ? Киселост на организмот е pH-ниво во нашето тело кое варира во зависност од она што јадеме, но и од начинот на кој живееме. За одредување на pH-состојбата во организмот се тестираат урината, крвта и плунката. Оптимална pH-вредност наутро за урината и плунката изнесува 6-7, додека за крвта е 7,3-7,4.

Слободен влез за многу болести

ШТО ЗНАЧИ ПОИМОТ КИСЕЛОСТ НА ОРГАНИЗМОТ?
Киселост на организмот е pH-ниво во нашето тело кое варира во зависност од она што јадеме, но и од начинот на кој живееме. За одредување на pH-состојбата во организмот се тестираат урината, крвта и плунката. Оптимална pH-вредност наутро за урината и плунката изнесува 6-7, додека за крвта е 7,3-7,4.

ЗОШТО Е ВАЖНО КОЛКАВА Е PH-ВРЕДНОСТА НА ВАШИОТ ОРГАНИЗАМ?
Истражувањата покажуваат дека сè додека pH-вредноста во организмот не премине во благо алкална, организмот нема способност за самолекување. Можете да одберете најразлични методи на чување на вашето здравје, но сè ќе биде без ефект додека не воспоста- вите pH-рамно- тежата во организмот. Кога pH-вредноста на вашиот организам не е во рамно- тежа, тогаш не може ефективно да ги апсорбира ви- тамините, минера- лите и хранливите материи. Исто така,се намалува производст- вото на енергија во клетките и се намалува спос обноста да се реге- нерираат оштетените клетки. Со еден збор, pH-вредноста на вашиот организам влијае на сè.

ШТО ВЛИЈАЕ НА PH-НИВОТО НА НАШИОТ ОРГАНИЗАМ?
Сè што ќе изедеме во текот на денот влијае на состојбата на нашето тело, па затоа pH-ни- вото се менува од час во час. Некои производи ја намалу- ваат pH-вредноста, други, пак, ја зголему- ваат, што укажува на тоа дека не е сеедно со што се храниме. Во ид- нина може да очеку- ваме од аспект на ацидобазната рамно- тежа во организмот, исхраната да добива сè поголемо значење во преве нтивата од болес- тите на денешното време.

КАКО ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ ИДЕАЛНАТА PH-РАМНОТЕЖА ВО ОРГАНИЗМОТ?
Во последно време сè повеќе се истакнува важноста на pH-рамнотежата во телото како прва линија на одбрана на ор- ганизмот од болес- тите. Секоја хранлива состојка внесена во организмот со помош на раз- лични ензими со-горува и создава кисела или базна реакција. На тој начин некои сос- тојки влијаат на создавањето на кисела или базна средина, а при тоа истите состојки во природата може да имаат спротивни pH-вредности. Едноста- вен пример за тоа е лимонот, кој припаѓа на групата на многу кисели овошја, а во организмот станува многу базен (ал- кален).