MK  SQ  EN  

Здравје

Сонце што тоне во море…

Сонце што тоне во море…

Одличен кадар за фотка или момент за преродување? Одлучете сами! Кога бевме деца, родителите нѐ караа да не го чепкаме носот, заради бактерии, болести, а во очај знаеа да кажат и „да не ти стане како бабура“. Кога ни се појавија првите знаци на стареење, пријателите нѐ опоменуваа да не претеруваме со фацијалните експресии, бидејќи ќе ги потенцираме брчките. Да,…

Повеќе

Сонувајте по свое

Сонувајте по свое

Една нова техника за спиење ветува дека ќе се разбудите попозитивни, попродуктивни, а следната ноќ ќе си легнете без ниту една заостаната обврска. Ве заинтересиравме, нели? Се согласувате ли дека нема нешто подосадно од тоа да слушате за нечиј сон? Ве уверуваме дека темава за сон нема да биде ист случај!  Ви се случило ли досега, сред сон да станете…

Повеќе

Дестинација – Фискардо – Ново место за одмор во соседството

Дестинација – Фискардо – Ново место за одмор во соседството

Ви останаа денови од ланскиот одмор? Сакате да ги потрошите на некое мирно место? Некаде  во близина, некаде каде што нема да се заборавите од патување, а ќе имате чувство дека сте надвор од овој свет. Токму такво место најдовме на грчкиот остров Кефалонија, станува збор за Фискардо, малечко селце со неповторлива убавина. Распослано на северната страна на бисерот на…

Повеќе

Дали ми треба нов режим за нега на лицето во пролет? ДА! 

Дали ми треба нов режим за нега на лицето во пролет?  ДА! 

  Кожата на лицето во текот на годината поминува низ клучни транзиции, а со цел да го добиете најдоброто од неа, неопходно е да ја оптимизирате нејзината функција преку соодветна сезонска хидратација. ХИДРАТАЦИЈА И кога температурите опаѓаат и кога растат, кожата се соочува со предизвикот наречен хидратација. Ако сакате полна, хидратирана кожа со ефект на оросеност, тогаш побарајте лесен серум…

Повеќе

Мигрена

Мигрена

> Дали знаевте? Мигрената е шеста на список болести кои го онеспособуваат човекот. Членството на страдалници од најтешкиот облик на главоболка која буквално го онеспособува човекот, брои 30 милиони и тоа поголем број се жени. Како да си помогнете?Мигрената е главоболка која го онеспособува човекот во секоја смисла на зборот, а најмногу се чувствува во пределот на слепоочниците, челото и…

Повеќе

АЛЕРГИИ – Започна сезоната на кивавица

АЛЕРГИИ – Започна сезоната на кивавица

Луѓето наоружени со шамичиња во пролет имаат само една мака – алергија од полен! Ново е тоа што под радарот се провлекуваат низа симптоми, објаснети подолу, кои го загрозуваат и онака загрозеното секојдневие. Црвени очи, растечен нос, кивање, кашлање? Нажалост, за многумина доаѓањето на пролетта не е проследено со расцрцорени птици, туку со шмркање и кивавица. Да, обвинете ги алергиите кои…

Повеќе

Мои навики – мое здравје

Мои навики – мое здравје

Брза храна = брза депресија Одамна знаеме дека храната влијае на расположението, но новите истражувања со потекло од Австралија, сугерираат дека блискоста до рестораните за брза храна влијае на менталното здравје. Во еден експеримент, истражувачите откриле дека луѓето кои имаат лесен пристап до брза храна, поверојатно е да страдаат од депресија за разлика од луѓето од соседниот остров кои консумираат…

Повеќе

Пролетна чистка (од технологии)

Пролетна чистка  (од технологии)

  Скролањето по телефонот е неопходно како утринско кафе, а неотворените црвени нотификации се предизвикувачки небаре се подарок што го најдовте скриен во плакар – за научниците ова се вика зависност од екран. Не негирајте, време е за детокс! СИМПТОМИ  1. Постојано со себе носите полнач, па дури и резервна батерија. 2.  Вибрацијата веднаш ви го насочува внимането кон синиот…

Повеќе

СВЕСНОСТА ЗА ЗАГАДУВАЊЕТО НАЈГОЛЕМА ПРЕВЕНЦИЈА!

СВЕСНОСТА ЗА ЗАГАДУВАЊЕТО НАЈГОЛЕМА ПРЕВЕНЦИЈА!

Во овој годишен период на големо аерозагадување, препорачливо е сопственото возило да се користи само кога е најнеопходно. Возилата се третите по ред причинители на аерозагадувањето, па во тој контекст сите треба да се потрудиме да покажеме свесност за проблемот и да го минимизираме користењето барем на нашето возило. Адаптабилноста на човековиот организам не може и не смее да биде оправдување за…

Повеќе

Алкохилизмот како хронично заболување – Соочување со зависноста за поефикасно справување со последиците

Алкохилизмот како хронично заболување – Соочување со зависноста за поефикасно справување со последиците

Во денешно време се прават големи напори за превенција на алкохолната зависност, преку препознавање на раните стадиуми на проблемите со пиење и охрабрување на луѓето да направат рана интервенција пред влошување на ситуацијата, а се спроведуваат и различни кампањи преку медиумите. Колку повеќе јавноста станува свесна за здравствените и социјалните последици од болеста, толку повеќе ќе се намали бројот на…

Повеќе