Мусака со печурки

Мусака со печурки

Состојки

  • 1 кг компири (или по потреба)
  • 500 г свежи шампињони
  • 2 средни главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажичка сенф
  • по вкус: сол, бибер, мешан зачин, мајчина душичка, чили
  • 2 јајца
  • 100 мл млеко

Подготовка:

Печурките исечкајте ги на парчиња и ставете ги малку да се запржат во тава на оган. Потоа, извадете ги настрана. Во истата тава додадете го ситно сечканиот кромид да се пржи. Кога ќе омекне, додадете го и изгмеченото лукче. Потоа, додадете ги и печурките, сенфот и зачините, и промешајте за убаво да се соедини.

Компирите излупете ги и исечете ги на тенки кругови. Тавата премачкајте ја со масло, наредете еден ред компири и одозгора ставете малку од зачините, а потоа наредете уште еден ред компири. Ставете половина од филот, покријте со ред компири и другата половина од филот. Одозгора наредете ги убаво компирите да нема празни места. Додадете малку вода во тавата и ставете да се пече во загреана рерна.

Јајцата разматете ги заедно со млекото и малку сол и пред крај прелијте ја мусаката. Вратете да се допече уште кратко, па извадете и оставете малку да се олади пред да послужите