Колач од јаболка
Состојки:
3 големи јаболка
2 чаши (од 200 г) шеќер
1 чаша масло
4 чаши брашно
100 г мелени ореви
1 цимет
200 г чоколадо за готвење
2 мали лажици сода бикарбона
1 цимет
џем од кајсии
Подготовка:
Изрендајте ги јаболката, додадете сода бикарбона и шеќер, и оставете во фрижидер ½ час. Потоа, додадете ги маслото, брашното, оревите и циметот. Промешајте ја смесата и ставете ја во тавче за печење обложено со хартија или премачкано со масло и брашно. Печете половина час на 220 степени. Готовиот колач (топол) прелијте го со џемот од кајсии. Одозгора прелијте со стопена чоколада и оставете да се излади. Служете на коцки.