Состојки:
· 3 лажици лимонов сок
· рендана кора од половина лимон
· 3 млади кромитчиња, ситно сечкани
· 2 млади тиквички, сечкани на тенки ленти
· 1 младо лукче, ситно сечкано
· 80 – 100 г здробено фета сирење
· 1 лажица ситно сечкано свежо нане
· 1 лажица ситно сечкан свеж магдонос
· по желба додадете ореви и шери домати
Подготовка:
Во голем длабок сад помешајте ги сокот од лимон, ренданата кора од лимон, ситно сечканиот млад лук, сол и црн пипер. Постепено истурајте го маслиновото масло мешајќи со лажица. Потоа, додадете ги тиквиците и мешајте за тие да се обложат со маслото од сите страни. Покријте го садот, ставете го во ладилник за тиквиците да се маринираат во текот на ноќта. Пред послужување, додадете ги сирењето, магдоносот, нането и младиот кромид. Ако вклучувате шери домати, не заборавајте да ги пресечете на половина.