Потребни состојки:
· 1 помал корен од целер (280 г)
· 1 морков (150 г)
· 1 главица кромид
· 2 помали јаболки
· 150 мл павлака за готвење
· 3 лажици маслиново масло
· малку ѓумбир, сол и црн пипер
· препечени коцки леб
Подготовка:
На маслиново масло пржете го кромидот исечкан на кругови. Излупете го остатокот од зеленчукот и јаболките, исечкајте го на коцки и додадете го во кромидот штом стане стаклест. Кратко динстајте, па додадете околу 1,75 л вода или колку да се покрие зеленчукот. Излупете го ѓумбирот, околу 2 см, и рендајте го во супата. Сѐ заедно гответе околу 30 мин. Штом зеленчукот омекне, тргнете го од оган и блендирајте го. Зачинете со сол и црн пипер. Вратете ја супата на оган, сипете ја павлаката за готвење и оставете ја да зоврие. Послужете со коцки леб.