Потребни состојки:
- 200 гр тестенини
- 4-5 цветови брокола
- 1/2 тиквица
- хималајска сол
- црн пипер
Состојки за сос:
- 1/2 шолја индиски ореви
- 3 лажици органски квасец
- 1/2 шолја бадемово млеко
- сок и кора од еден лимон
- 1/2 лажичка лук во прав
Подготовка:
Сварете го зеленчукот и тестенините, посолете ги, зачинете со бибер и сипете ги во тава за печење. Индиските ореви пропржете ги на тефлонска тава околу 10-тина минути додека да сменат боја. Сите состојки за сосот изблендирајте ги (по потреба додадете уште малку млеко или вода во која се вареше зеленчукот) па прелијте ги тестенините и зеленчукот во тавата. Печете ги тестенините на 180 степени околу 15-тина минути. Додека се уште топли, можете да ги поросите со пармезан или рендан кашкавал.