Последните научни истражувања ги менуваат тезите во кои верувавме до скоро
Секој од нас се нашол пред дилема околу тоа што е навистина здраво да се јаде, а што не. Во некои статии пишува дека сојата е канцерогена, а во други сосема спротивно, дека сојата штити од рак. Но, токму затоа постои науката за да ги негира тезите и да поставува нови. А вам ви останува да го слушате сопственото тело и да го храните онака како што ќе ви наложи. Имајте на ум дека балансот е се и кога станува збор за начинот на исхрана. Се што е премалку или премногу може да биде штетно.
Старо тврдење: Дресингот ја прави салатата висококалоричен оброк
Зеленчук, овошје и многу вода, заборавете на друго ако сакате да ја намалите тежината или да ја задржите линијата што ја имате. Јадете само сирова храна или потрудете се преливот да биде со ниска масленост и минимум калории – ова важеше некогаш!
Ново тврдење: Дресингот овозможува апсорпција на хранливите материи!
Салатите изобилуваат со витамини и минерали и затоа секогаш се добредојдени. Но, ако го прескокнете преливот или се потрудите да биде што подиетален, тогаш ги скратувате достапноста и апсорпцијата на добрите состојки. Како е тоа можно?
Една неодамнешна студија потврди дека мастите ја подобрува апсорпцијата на каротеноидите – компоненти на кои се должат живописните бои на плодовите. но, тоа не е нивната единствена функција. Студиите покажуваат дека каротеноидите го намалуваат ризикот од рак, кардиоваскуларни заболувања и го штитат видот. Истражувачите заклучија дека мононезаситените масти (во споредба со заситените) што можат да се најдат во дресингот, ја засилуваат апсорпцијата на каротеноидите. Ова не значи дека имате зелено светло да ставите премногу мајонез или сирење, но за маслиново масло немате никакво ограничување.
Старо тврдење: Расипаните заби го зголемвуаат ризикот од срцев удар
Долго време научниците ја проучуваа поврзаноста помеѓу кариесот и срцевите заболувања, за на крај да докажат дека не постои. Некогаш се веруваше дека бактериите кои се таложат помеѓу забите и кои предизвикуваат болести на непцата можат да преминат во крвотокот, да поттикнат воспаление на крвните садови, а со тоа да го зголемат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.
Ново тврдење: Сите промени во усната шуплина и на забите остануваат токму таму!
Не постои цврсто издржан податок кој вели дека сиромашната орална хигиена го зголемува ризикот од срцево заболување, барем така вели Американската асоцијација за срце по анализата на 500 независни студии на темата. Она што тие успеале да заклучат е дека пушењето и дијабетесот можат да поттикнат и болест на непцата и болест на срцето, но тоа не значи дека едната состојба ја предизвикува другата. Одржувајте ја устата чиста, не само за доброто на срцето, туку за да ги сочувате природните заби.
Старо тврдење: Сојата е забранета за семејство со наследен рак на дојка
Бидејќи сојата содржи изофлавони, органска состојка која наликува на естрогенот, докторите со години беа загрижени дека консумирањето тофу сирење и млеко од соја го поттикнуваат развојот на рак. причината за ваквата загриженост потекнуваше од податокот дека поголемиот број од градните тумори се полни со естроген. Во 2006-тата година, истражувачите открија дека генистеинот, еден од видовите изофлавони присутни во сојата, го поттикнува растот на туморот кај експерименталните глувчиња.
Ново тврдење: Сојата е погодна за сите жени!
Не само што е погодна туку е препорачлива: Студијата во која биле вклучени околу 10 000 некогашни заболени жени од рак на дојка во САД и Кина, потврди дека жените кои консумирале повеќе од 10 милиграми сони озофлавони дневно (тоа е еднакво на полвина чаша соино млеко) имале значително помали шанси повторно да развијат рак. Сојата содржи антиоксиданти и витамини кои им се потребни на сите. Уште една добра вест доаѓа од студијата на The American Journal of Clinical Nutrition која вели дека консумирањето соја го намалува ризикот од рак на грлото. Сојата е добра како чоколадата и виното, неопходно е да ја консумирате во дефинирани количини или поточно 25 милиграми дневно.