Потребни состојки за пандишпан:
- 200 г овесни снегулки (измелени во брашно)
- 100 г мелени бадеми или ореви
- 3 јајца
- 3 лажици мед или јаворов сируп
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1 лажичка ванила екстракт
- прстофат сол
- 100 мл кокосово масло (или маслиново)
Состојки за фил:
- 400 г грчки јогурт
- 200 г свежи јагоди, исечени
- 2 лажици мед
- 1 лажичка ванила екстракт
- 1 лажица агар-агар во прав (или желатин)
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Во сад измешајте ги овесното брашно, мелените бадеми, прашокот за печиво и солта. Додајте ги јајцата, медот, ванилата и кокосовото масло. Мешајте додека добиете густа смеса. Сипете ја смесата во калап обложен со хартија за печење и израмнете ја. Печете 20-25 минути, додека кората не добие златна боја. Оставете ја да се излади. Во мал сад растворете го желатинот со 2-3 лажици вода и оставете да набабри. Потоа, загрејте го малку додека не се стопи. Во друг сад измешајте го јогуртот со медот и ванилата. Додајте ги исечените јагоди. На крај сипете го стопениот желатин и убаво промешајте ја смесата. Сипете го филот врз изладената кора. Оставете ја тортата во фрижидер најмалку 3-4 часа (или преку ноќ) да се стегне. Пред сервирање, декорирајте со свежи јагоди и наросете малку сечкани јатки.